Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Ciasto na weekend to obowiązkowy punkt programu w wielu domach. Niedzielne, rodzinne obiady bardzo często kończą się słodkim akcentem. jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę wyjątkowym deserem, zrób ciasto zatopiony skarb. Jego nazwa będzie intrygująca dla dzieci, a smak spełni oczekiwania wszystkich domowników. Prosty przepis sprawia, iż poradzą sobie z nim choćby początkujący cukiernicy.

Ciasto zatopiony skarb to deser, który może stać się cotygodniową słodką niespodzianką. Choć z wierzchu wygląda zawsze tak samo, zaskoczeniem może być jego środek, który może stać się wariacją w tematach owoców sezonowych czy galaretek. Prosty przepis nie wymaga pieczenia, a ciasto powstaje gwałtownie i tak samo gwałtownie znika z talerzy.

Ciasto zatopiony skarb, czyli jakie?

To jeden z najprostszych deserów, który nie wymaga wielkich umiejętności ani pieczenia. Ciasto zatopiony skarb to spód i wierzch z herbatników, między którymi znajduje się pyszna, śmietankowo-serowa masa. W niej natomiast zatopione są owoce, stąd nazwa ciasta. Mogą to być borówki, maliny, truskawki czy śliwki, najlepiej sięgać po owoce sezonowe. Ciasto smakuje wszystkim i choć można je przechowywać przez dwa dni, zwykle do tego nie dochodzi. Deser potrafi zniknąć w kilka minut ze stołu, a wszyscy chętnie poproszą o dokładkę.

Czytaj też: Tak zrobisz najlepszy krem do karpatki. Sekret tkwi w jednym składniku

Przepis na ciasto zatopiony skarb

Prostota przepisu na ciasto zatopiony skarb polega na tym, iż nie trzeba go piec. Najpierw zaopatrz się w odpowiednie składniki:

  • 300 g herbatników maślanych;
  • 120 g masła dobrej jakości roztopionego;
  • 400 g owoców sezonowych lub w syropie;
  • 300 g serka śmietankowego;
  • 200 ml śmietanki 30 proc;
  • 200 ml mleka;
  • 100 g cukru;
  • 10 g agar-agar.

Najpierw przygotuj blachę o wymiarach 28x18 i wyłóż papierem do pieczenia. Następnie pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłóż dokładnie dno blachy. Kolejny punkt przepisu na ciasto zatopiony skarb jest przygotowanie masy kremowej. Do miski wyłóż serek śmietankowy, dodaj cukier i śmietankę. Całość wymieszaj na gładką masę.

Do garnka wlej mleko, dodaj do niego agar-agar i mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia. Gdy nieco przestygnie, dodaj do mleka nieco kremu serowo-śmietankowego, wymieszaj, a na koniec dodaj resztę. Chodzi o to, by masa serowa się nie zważyła. Następnie dorzuć do tak powstałego kremu owoce, jeżeli są większe, możesz je pokroić. Całość wymieszaj, wyłóż na blaszkę z herbatnikami i pokrusz na wierzchu resztę herbatników z masłem. Aby ciasto zatopiony skarb było gotowe, musi tężeć w lodówce około dwóch godzin.

Zobacz też:

Indianie nazywali go cudownym korzeniem. W Polsce wciąż jest mało znany, choć bardzo zdrowy

​Teściowa zrobiła kremowe kotlety z kurczaka. Niebo w gębie to mało powiedziane

Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni

Idź do oryginalnego materiału