Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Nie ma nic lepszego niż gulasz czy leczo z wołowiną. Niestety cały smak dania psuje twarde jak podeszwa mięso. Co zrobić, żeby idealnie wkomponowało się w potrawę swoją kruchością i soczystością? Sprawdź najważniejsze zasady podczas przygotowania wołowiny, a w końcu wyjdzie idealna.

Wołowina jest często wykorzystywana w polskiej kuchni. Zawiera duże ilości białka, witam z grupy B oraz minerałów tj. żelazo czy cynk. Przede wszystkim jednak zachwyca swoim smakiem. Powinna wyjść krucha i soczysta, dlatego warto zastosować prawidłową technikę obróbki, smażenia i duszenia tego mięsa.

Co zrobić, żeby wołowina wyszła krucha i soczysta? Marynata ma znaczenie

Wołowinę należy zamarynować przed smażeniem. Warto wykorzystać marynatę na bazie kwasu np. z winem lub octem. Dzięki tym składnikom białko w tkance zostanie rozłożone, co wpłynie na delikatność mięsa.

Z czego można przygotować marynatę do wołowiny? Oto lista składników:

  • 5 łyżek octu winnego;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 1/4 szklanki oliwy;
  • zioła np. tymianek, rozmaryn.

Na początek nacieramy mięso solą i pieprzem, a następnie obtaczamy je w marynacie. Tak przygotowaną wołowinę wstawiamy do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polecamy również podzielenia mięsa na małe kawałki. Dzięki temu szybciej je usmażymy, zachowując soczystość. Pamiętajmy, aby przed smażeniem odsączyć wołowinę z nadmiaru marynaty i osuszyć ją ręcznikiem papierowym, co pozwoli uzyskać ładną, karmelizowaną skórkę.

Jak prawidłowo smażyć i dusić wołowinę? Najważniejsze zasady

Wołowinę smażymy na smalcu albo maśle klarowanym, które sprawiają, iż nie wychodzi ona tłusta, a krucha. Znaczenie ma również temperatura smażenia. Nie może być zbyt wysoka. W przeciwnym wypadku spalimy zewnętrzną warstwę mięsa, a środek pozostanie twardy.

Na początek zatem podsmażamy kawałki zamarynowanej wołowiny w garnku z grubym dnem. Następnie dodajemy do niej ulubione przyprawy, a także warzywa tj. cebula, czosnek, marchewka, por.

Następnie przystępujemy do duszenia mięsa. W tym celu wlewamy do niego bulion, wino, a choćby wodę. Stanie się miękkie i wchłonie smak z przypraw i warzyw, jeżeli będziemy dusić je na małym ogniu przez 2-3 godziny.

W trakcie tego procesu polecamy również dodanie soku z cytryny albo octu balsamicznego, co podkreśli smak potrawy, nada jej delikatnej kwasowości oraz zmiękczy mięso, sprawiając, iż będzie jeszcze bardziej kruche i soczyste.

Zobacz też:

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Idź do oryginalnego materiału