Koniec z podeszwą na grillu. Ta marynata sprawi, iż karkówka będzie miękka jak masełko

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Co zrobić, żeby karkówka była miękka i soczysta z grilla? Klucz to odpowiednia marynata. Najlepszą stworzysz z trzech składników. Dodatkowo im dłużej mięso w niej poleży, tym lepszy efekt.
Sezon grillowy niedługo będzie w pełni, a polskie ogrody i działki spowije aromat przysmaków. Karkówka to jedno z najchętniej wybieranych mięs. Wystarczy pokroić ją w niezbyt grube plastry i wrzucić na dobrze rozgrzany ruszt, by po chwili delektować się soczystym, miękkim mięsem. Wcześniej jednak niezwykle ważne jest, aby ją odpowiednio zamarynować, by nie zniweczyć finalnego efektu.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy Małgorzata Socha ma też gorsze momenty? "Staram się nie utonąć" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki na grilla? Złota zasada 3 składników
Idealna marynata składa się z trzech kluczowych składników. Dzięki nim mięso nabiera wyrazistego smaku, a włókna stają się delikatniejsze, co sprawia, iż mięso wprost rozpływa się w ustach. Te zasady sprawdzą się nie tylko na grillu, ale także przy pieczeniu i smażeniu. Co powinno więc znaleźć się w dobrej marynacie do karkówki?


Olej tworzy bazę marynaty, ułatwia rozprowadzenie przypraw i ogranicza potrzebę dodawania tłuszczu podczas obróbki. Sprawdzi się np. rzepakowy lub słonecznikowy.
Kwaśny składnik np. sok z cytryny lub ocet winny. Zmiękcza mięso i przyspiesza grillowanie.
Przyprawy to właśnie one nadają smak i aromat. Do karkówki świetnie pasują: papryka, oregano, czosnek, rozmaryn, tymianek i majeranek.


Co zrobić, żeby karkówka była miękka i soczysta z grilla? Przepis na najlepszą marynatę pod słońcem
Wykonanie marynaty warto zacząć dzień przed planowanym grillowaniem. W końcu im więcej czasu mięso spędzi w niej, tym lepiej dla efektu finalnego. Musztardowo-miodowa zalewa sprawi, iż karkówka będzie nie tylko obłędnie aromatyczna, ale także lekko słodkawa z nutą kremowego smaku.
Lista potrzebnych składników:


8 plastrów karkówki,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka suszonego tymianku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka czosnku granulowanego.


Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki z grilla? Jak zrobić dobrą marynatę do karkówki z grilla? Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl


Sposób przygotowania:


W misce wymieszaj musztardę, miód, oliwę, tymianek, sok z cytryny i czosnek.
Karkówkę dokładnie natrzyj marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 12).
Grilluj mięso do zrumienienia i podawaj z lekką sałatką lub grillowanymi warzywami.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału