Ostatnio zaczęłam robić częściej kompoty. I zawsze jest ich za mała ilość. Parę dni temu dostałam choćby ochrzan, iż powinnam ich robić więcej albo nie rozdawać. A najlepiej robić więcej i nie rozdawać. No więc robię więcej…
Składniki:
2 l wody
pół kg czereśni
3 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru (lub więcej)
kostki lodu
Czereśnie myjemy i odrywamy z nich ogonki, rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy do niej cukier i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu.
Podobne przepisy:
Kompot ze śliwek i jabłek
Kompot z rabarbaru
Kompot z truskawek i jabłek
Kompot z truskawek i rabarbaru
Kompot jabłkowy
Kompot z rabarbaru i jabłek
Kompot ze śliwek, gruszek i jabłek