Kompot

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Klasyka lata i wakacji u babci ;) coś co sama wspominam na tyle smacznie, by w swoim domu przez cały czas przygotowywać iż świeżych, letnich owoców w różnych odsłonach. Kompot to bardzo "pojemny" napój - możemy do niego wrzucić dowolne owoce i przez cały czas będzie pyszny!



Z poniższych proporcji otrzymamy niecałe 2l kompotu.

Do gotowania polecam garnek o pojemności 3l.


Składniki:

  • ok. 1kg owoców (u mnie 900g wypestkowanych czereśni i 3 nektarynki)
  • 1,75 l wody
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru


Wykonanie:

  1. Umyte i wypestkowane owoce umieszczamy w garnku.
  2. Do garnka wlewamy około 1,75 l zimnej wody.
  3. Powstałą mieszaninę zagotowujemy.
  4. Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i sok z cytryny.
  5. Całość gotujemy około 40 minut do godziny.
  6. Pijemy tak jak lubimy - jeszcze ciepły lub dopiero wystudzony (polecam pić z lodem).
  7. Jeśli chcemy, aby kompot postał nieco dłużej, przelewamy go do dzbanka, odcedzając wcześniej owoce.

Jeśli nie wiecie co zrobić z owocami pozostającymi po kompocie, zachęcam do zrobienia drożdżówki z owocami, która pasuje w sam raz, do szklanki kompotu zamiast popołudniowej kawy ;)
Idź do oryginalnego materiału