Kolorowe kotlety mielone z piekarnika

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

"Wariacje na temat" w kuchni można podzielić na dwie kategorie - pyszne i przekombinowane. Kolorowe kotlety mielone możemy spokojnie zaliczyć do tej pierwszej grupy. Są nie tylko pyszne, ale także świetnie prezentują się na talerzu.

A jeżeli ktoś nie lubi smażyć lub unika smażonych dań z innych powodów, pieczenie jest dodatkowym atutem mielonych w tym stylu.




Do przygotowania dania niezbędne będzie duże naczynie żaroodporne z pokrywą - ok. 4-5 l.

Pieczenie - ok. 40-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Czas pieczenia będzie uzależniony także od wielkości kotletów mielonych.


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego - tym razem użyłam mielonego z szynki wieprzowej, ale równie dobrze sprawdzi się mielone z łopatki, wieprzowo-wołowe lub z indyka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego oraz kilka łyżek do panierowania kotletów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200g (połowa puszki) kukurydzy konserwowej
  • 3-4 czubate łyżki ugotowanej wcześniej kaszy (jaglanej, bulgur lub kuskus) lub komosy ryżowej (tej akurat użyłam tym razem)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,3 łyżeczki soli
  • opcjonalnie - olej do smażenia


Wykonanie:

  1. Obieramy i rozdrabniamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
  2. Do miski dodajemy wszystkie składniki (łącznie z cebulą i czosnkiem) i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. jeżeli mielone zbyt mocno się klei do rąk (nie nadaje się do formowania), dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
  3. Do osobnego naczynia (np. talerza lub płytkiej miseczki) wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
  4. Formujemy w dłoniach średniej wielkości kotlety. Lekko je wypłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Jeśli chcemy, aby nasze mielone były bardziej rumiane po upieczeniu w piekarniku, przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, obsmażamy je na patelni, na dużym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor. jeżeli chcemy danie w wersji nieco bardziej "dietetycznej" - pomijamy ten punkt i pieczemy surowe mięso z godnie z kolejnymi krokami.
  6. Kotlety mielone układamy w naczyniu żaroodpornym. Spokojnie możemy w nim umieścić dwa piętra mielonych. Dzięki bułce tartej się nie posklejają.
  7. Zamknięte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Idź do oryginalnego materiału