"Wariacje na temat" w kuchni można podzielić na dwie kategorie - pyszne i przekombinowane. Kolorowe kotlety mielone możemy spokojnie zaliczyć do tej pierwszej grupy. Są nie tylko pyszne, ale także świetnie prezentują się na talerzu.
A jeżeli ktoś nie lubi smażyć lub unika smażonych dań z innych powodów, pieczenie jest dodatkowym atutem mielonych w tym stylu.
Do przygotowania dania niezbędne będzie duże naczynie żaroodporne z pokrywą - ok. 4-5 l.
Pieczenie - ok. 40-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Czas pieczenia będzie uzależniony także od wielkości kotletów mielonych.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego - tym razem użyłam mielonego z szynki wieprzowej, ale równie dobrze sprawdzi się mielone z łopatki, wieprzowo-wołowe lub z indyka
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego oraz kilka łyżek do panierowania kotletów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 200g (połowa puszki) kukurydzy konserwowej
- 3-4 czubate łyżki ugotowanej wcześniej kaszy (jaglanej, bulgur lub kuskus) lub komosy ryżowej (tej akurat użyłam tym razem)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,3 łyżeczki soli
- opcjonalnie - olej do smażenia
Wykonanie:
- Obieramy i rozdrabniamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
- Do miski dodajemy wszystkie składniki (łącznie z cebulą i czosnkiem) i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. jeżeli mielone zbyt mocno się klei do rąk (nie nadaje się do formowania), dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
- Do osobnego naczynia (np. talerza lub płytkiej miseczki) wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
- Formujemy w dłoniach średniej wielkości kotlety. Lekko je wypłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
- Jeśli chcemy, aby nasze mielone były bardziej rumiane po upieczeniu w piekarniku, przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, obsmażamy je na patelni, na dużym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor. jeżeli chcemy danie w wersji nieco bardziej "dietetycznej" - pomijamy ten punkt i pieczemy surowe mięso z godnie z kolejnymi krokami.
- Kotlety mielone układamy w naczyniu żaroodpornym. Spokojnie możemy w nim umieścić dwa piętra mielonych. Dzięki bułce tartej się nie posklejają.
- Zamknięte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.