Kolagen typu 1, 2, 3. Czym się różnią?

ohme.pl 8 miesięcy temu

Kolagen jest podstawowym białkiem strukturalnym, uznawanym za najbardziej rozpowszechnione białko w ciele człowieka. [2] Jak się okazuje, już po przekroczeniu 25 roku życia, zmienia się zdolność naszego organizmu do produkcji kolagenu, a jego poziom zaczyna stopniowo spadać. [4] Do tej pory zidentyfikowano i opisano 29 typów kolagenu, które różnią się miejscem występowania, pełnionymi w organizmie funkcjami lub strukturą. [4] Przyjrzyjmy się bliżej jakie są różnice między kolagenem typu 1, 2 i 3.

Typy kolagenów

Istnieje kilka podziałów kolagenów. Podstawowym z nich jest podział na kolageny fibrylarne (włókniste) i niefibrylarne (niewłókniste). Różnica między tymi dwoma rodzajami kolagenów polega na tym, iż kolageny fibrylarne mają zdolność do tworzenia włókien kolagenowych, a niefibrylane już nie. W skład grupy kolagenów fibrylarnych należą typy: I, II, III, V, XI, XXIV i XXVII. [4] Stanowią one razem ponad 90% wszystkich białek kolagenowych, które występują w organizmie. [4]

Kolagen typu 1

Kolagen typu I to najlepiej poznany typ kolagenu, który występuje w organizmie człowieka w największej ilości. [2] Zaliczany jest do grupy kolagenów włóknistych i charakteryzuje się gęstym upakowaniem włókien. [3] Występuje on w znacznych ilościach jako składnik kości, więzadeł, ścięgien, skóry, tętnic oraz rogówki. [4,6]

Kolagen typu 2

Podobnie jak wyżej omówiony kolagen typu I, zaliczany jest on do kolagenów włóknistych, czyli fibrylarnych. Kolagen typu 2 w przeważającej ilości występuje w tkance szklistej, nabłonku rogówki oraz w chrząstkach. [4] W porównaniu z kolagenem typu 1, wyróżnia się większą zawartością aminokwasu – hydroksylizyny, a także reszt glukozy i galaktozy. [4]

Kolagen typu 3

Kolagen typu 3 to kolagen fibrylarny, który stanowi element skóry adekwatnej, tkanek wątroby, płuc, śledziony, a także naczyń krwionośnych. [4] Występuje również w tkance tworzącej się z fibroblastów, w trakcie zabliźniania ran, gdzie tworzy włókna tkanki łącznej adekwatnej siateczkowej. [7] Co ciekawe, kolageny typu 1 i 3 współistnieją ze sobą – kolagen typu 3 oplata włókna zbudowane z kolagenu typu 1 i przez to wpływa na ich prawidłowe ułożenie. [2]

Połączenie różnych typów kolagenu – dlaczego to dobry wybór?

Na początku warto postawić sobie pytanie – w jaki sposób możemy zadbać o odpowiedni poziom kolagenu?

Białko kolagenowe możemy dostarczyć do naszego organizmu razem z pożywieniem – znajduje się ono głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Co ciekawe, warto zadbać także o odpowiednią podaż witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, naczyń krwionośnych, kości, zębów, chrząstek, dziąseł. [1] Kolagen dostępny jest także w formie suplementów diety.

Dlaczego połączenie różnych typów kolagenu to dobry wybór? Kolagen jest głównym białkiem strukturalnym w ciele człowieka, odpowiedzialnym za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę różne rozmieszczenie poszczególnych typów kolagenu w ciele człowieka, warto wybierać produkty zawierające te najbardziej powszechne i najczęściej występujące typy kolagenu – do takich zaliczymy typ 1, 2 i 3.

Rozpoczynając suplementację kolagenem, warto zwrócić uwagę na rodzaj i typ kolagenu jaki znajduje się w składzie. Na rynku dostępne są produkty zawierające w składzie różne typy kolagenu, ale najczęściej możemy spotkać się z typem 1.

Suplement diety ESSENSEY FLEXER ma w swoim składzie 3 typy kolagenu – 1, 2 i 3. Łącznie zawiera aż 7500 mg kolagenu w porcji dziennej. Dzięki obecności witaminy C polecany jest on osobom chcącym zadbać o swoje kości i stawy, ponieważ witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości i chrząstek. [1] Dodatkowo zawiera także wapń, MSM, siarczan glukozaminy, siarczan chondroityny, L-prolinę, kwas hialuronowy i magnez, a także kwasy tłuszczowe Omega-3. FLEXER to produkt w proszku, który po rozpuszczeniu w wodzie ma przyjemny smak mango-pomarańcza.

Warto podkreślić, iż suplementy diety, nie powinny być zamiennikiem zdrowej i zróżnicowanej diety, a jedynie jej wsparciem i uzupełnieniem.

Literatura:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
  2. Żelaszczyk, Dorota, Anna Waszkielewicz, and Henryk Marona. „Kolagen–struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej.” Estetol. Med. Kosmetol 2.1 (2012): 14-20.
  3. Shoulders, Matthew D., and Ronald T. Raines. „Collagen structure and stability.” Annual review of biochemistry 78 (2009): 929-958.
  4. Czubak, K. A., & Żbikowska, H. M. (2014). Struktura, funkcja i znaczenie biomedyczne kolagenów. In Annales Academiae Medicae Silesiensis (Vol. 4, No. 68, pp. 245-254).
  5. Banaś, M., & Pietrucha, K. (2009). Typy i struktura białka kolagenowego.
  6. Janda, K., Kasprzak, M., & Wolska, J. (2015). Witamina C–budowa, adekwatności, funkcje i występowanie. Pom. J. Life Sci, 61(4), 419-425.
  7. Zuchowski, Aleksander, and Anna Nowicka-Zuchowska. „Kolagen–rola w organizmie i skutki niedoboru.” (2019).
Idź do oryginalnego materiału