Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Koktajl z awokado to szybka i prosta przekąska do wypicia w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Awokado jest owocem szczególnie polecanym osobom, które potrzebują dodatkowej porcji energii. Za słodki smak odpowiada ananas i dojrzały banan. Zobacz przepis na domowy koktajl z awokado.

Koktajl z awokado – przepis na sycące drugie śniadanie

Liczba porcji: dla 3 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 2 mandarynki,
  • 1 banan,
  • 60 g świeżego ananasa,
  • 100 ml wody,
  • 20 ml soku z cytryny
  • kilka liści bazylii.

Jak zrobić koktajl z awokado?

Składniki:

  1. Dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć ze środka pestkę, wyjąć miąższ i umieścić go w blenderze kielichowym.
  2. Następnie należy dołożyć obranego banana, oczyszczonego ananasa i dwie mandarynki.
  3. Do owoców należy dolać wodę, sok z cytryny i dorzucić kilka listków bazylii.
  4. Blender kielichowy należy zamknąć i zmiksować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Gotowy koktajl z awokado należy przelać do trzech szklanek. Koktajl można ozdobić listkami bazylii.

Pożywne dodatki

Do takiego koktajlu można dodawać także namoczone daktyle, ugotowaną kaszę jaglaną albo kawałki jabłka. Znakomicie sprawdzają się także zmielone nasiona siemienia lnianego i kawałki mango. Do koktajlu z awokado sprawdzają się też niemal wszystkie zielone owoce i warzywa. Szczególnie polecamy mieszać je z liśćmi świeżego szpinaku, jarmużu oraz z kiwi lub gruszką.

Zobacz także: Koktajle z jarmużu na śniadanie. Przepis na wzmacniający napój. Zobacz sposób na zdrową przekąskę

Napoje roślinne do koktajlu

Do sycącego koktajlu z awokado, zamiast wody można dolewać także tzw. mleko roślinne. Szczególnie polecamy napój owsiany. Będzie też znakomicie pasować, o ile do koktajlu użyjemy ugotowanych płatków owsianych. Do koktajlu świetnie pasuje też napój migdałowy. Dzięki temu można zyskać szybkie i zdrowe śniadanie pełne witamin i błonnika.

Przepisy z awokado

Awokado jest znakomitą bazą do wielu dań. W kuchni meksykańskiej popularna jest pasta z awokado, czyli guacamole. Osoby ceniące sobie zdrowe przekąski mogą zrobić pyszną pastę jajeczną z awokado. Ważne, aby w tym przypadku zrezygnować z użycia majonezu. Dzięki temu obniży się kaloryczność smarowidła z awokado. Rozgniecione awokado można dodać także do kaszy jaglanej, w formie jaglanki przygotowanej na słodko na śniadanie. Mamy nadzieję, iż te sposoby zainspirują was do włączenia tego owocu do swojego menu.

Czytaj także: Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na sycący napój z kuchni indyjskiej. Ten przysmak gasi pragnienie

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału