Koktajl z awokado, banana i kiwi

kardamonowy.pl 2 lat temu

Dziś mam dla Was przepis, o którym zupełnie zapomniałam. Koktajl wciągnęłam jakieś 2 miesiące temu i dopiero dziś dokopałam się do zdjęć. Gotuję ciągle jakieś bieżące rzeczy (np. z młodą kapustą), ale na razie chyba chcę pozamykać stare zaległości. Przed mną jeszcze krem z brokułów z fajnym dodatkiem, makaron z leczo i bakłażany z jogurtem. Ten ostatni przepis zalega mi już od roku, ciągle go odwlekam. Teraz mamy już sezon grillowy, więc w najbliższym czasie pojawi się na blogu. Może zrobię tę przystawkę raz jeszcze, bo zeszłoroczne zdjęcie nie należy do moich ulubionych. O, no i My będzie mógł go zjeść, to jest dobra wiadomość. I główny argument za publikacją.
Wracając jednak do koktajlu z awokado, banana i kiwi. Ja wiem, iż ciągle o tym piszę, ale muszę znowu wrócić do picia koktajli. Przypominam sobie o nich tak naprawdę dopiero wtedy, gdy muszę zużyć zdychające owoce i warzywa, a to zdarza się ostatnio dość sporadycznie. Chociaż od paru dni chodzi za mną koktajl z bananem i szpinakiem. Dobra, zapisuję na liście zakupów szpinak. Bo banany i jogurt mam. O, albo z natką pietruszki. Piliście kiedyś taki? Banan, natka w dużej ilości, jogurt. Poezja, mówię Wam.
I jeszcze jednak rzecz, kule. Zapomniałam o tym. Ciągle Wam tu marudzę na mój blender, na który wydaliśmy sporo kasy, a czasami ma problem ze zmiksowaniem np. kiwi. Mam nowy! Ha! Jest trochę na doczepkę do robota kuchennego (który sprezentowali mi moi najbliżsi), ale wygląda porządnie. Jest szklany, z dobrą mocą. Będę miksować.
Na dziś chyba tyle, lecę się pokrzątać.
Pijcie na zdrowie.


Składniki:
300 ml mleka owsianego
1 duży dojrzały banan
1 małe dojrzałe awokado
2 kiwi
sok z połowy cytryny
(przepis na 3-4 porcje)

Awokado kroimy wzdłuż, otwieramy je, wyjmujemy z niego pestkę, łyżeczką wyciągamy miąższ, wrzucamy go do blendera. Kiwi kroimy na pół, łyżeczką wyciągamy miąższ, dodajemy do awokado. Dodajemy do tego banana, mleko owsiane i sok z cytryny. Wszystko miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. o ile koktajl wyszedł za gęsty, dolewamy do niego więcej mleka owsianego.

Podobne przepisy:
Koktajl z awokado, gruszkami, kiwi i mlekiem owsianym
Koktajl z awokado, pomarańczą, marchewką i cynamonem

Idź do oryginalnego materiału