Koktajl z arbuza na lato. Bezproblemowy przepis na odświeżający napój. Jeden składnik dodaje ekstra orzeźwienia

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/viperagp/zdjęcie ilustracyjne


Koktajl z arbuza to pomysł na letni deser. Domowy napój można łączyć z innymi sezonowymi owocami. Znakomicie sprawdzają się maliny, truskawki i pomarańcza. Wyjątkową świeżość uzyskacie, łącząc z arbuzem listki mięty. Zobacz przepis na prosty koktajl z arbuza.

Koktajl z arbuza – przepis na prosty napój

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: bardzo prosty.

Składniki:

  • 1/2 arbuza,
  • 50 g świeżych malin,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 listków świeżej mięty.

Jak zrobić smaczny koktajl z arbuza?

Przygotowanie:

  1. Miąższ z połowy arbuza trzeba pokroić w kostkę i umieścić w blenderze kielichowym. Jednocześnie należy usunąć pestki, aby w koktajlu nie było twardych kawałków.
  2. Do arbuza należy dodać świeże maliny i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  3. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładki koktajl.
  4. Listki mięty należy umyć i drobno posiekać.
  5. Gotowy koktajl z arbuza należy rozlać do szklanek i udekorować miętą.

Czytaj także: Popisowe ciasto arbuz. Smakuje i wygląda obłędnie, a zrobisz je bez trudu. Polecamy przepis na ciasto z kremem i galaretką z arbuza

Dodatki do koktajlu do arbuza

Aby koktajl nabrał kremowej konsystencji, do miąższu arbuza można dodać banana. Odchudzający koktajl z arbuza może także być połączony z pierwszymi jabłkami. W ten sposób powstaje słodki mus w ramach zdrowej przekąski. Fani słodkich owoców mogą pokusić się o zestawienie arbuza z ananasem lub dojrzałym mango. Składniki koktajlu z arbuza można uzupełnić pokrojonym świeżym kiwi. Odchudzający koktajl z arbuza będzie smakował wyśmienicie, gdy zostanie połączony z pokrojoną łodygą selera naciowego.

Zioła do koktajlu z arbuza

Poza listkami mięty, do koktajlu pasują świeże listki bazylii, świeża kolendra, a choćby liście oregano. Można także sięgać po różne gatunki mięty, a także użyć posiekanej natki pietruszki. Każdy z tych wariantów będzie rześkim napojem na upalne dni.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału