Koktajl wspierający odporność [PRZEPIS]

mooveme.pl 1 rok temu

Picie wyciśniętych soków to jeden z najlepszych sposobów na nawodnienie naszego organizmu wodą najlepszej jakości i dostarczenie mu składników odżywczych. Owszem, możemy pić wodę z sokiem z cytryny, możemy pić czystą, ale dopiero woda, która została przetworzona przez roślinę, zmineralizowana i oczyszczona, okazuje się dla nas najlepsza.

Bez wody nie ma życia, a częstą przyczyną problemów zdrowotnych bywa chroniczne odwodnienie. Ponieważ spożywamy zwykle pokarmy przetworzone, nierzadko pozbawiane wody, należy jej poziom rozsądnie uzupełniać. Pijmy zatem codziennie duży zielony sok rano i zielony koktajl w ciągu dnia. Ważne: pijmy powoli, nie przełykajmy w pośpiechu. Starajmy się przeżuwać każdy łyk, tak aby uruchomić enzymy w naszych śliniankach, które popłyną do żołądka i uruchomią dalsze trawienie. Bądźmy uważni, a unikniemy konsekwencji pochłaniania pokarmów na gwałtownie – ich zalegania w żołądku, bólu, wzdęć czy rozwolnienia.

Nawet jeden duży zielony sok dziennie może skutkować ogromną pozytywną zmianą, zatem wyobraźcie sobie, co może oparta na takich produktach dieta. jeżeli nie możesz przygotować soku z rana, wytłocz go wieczorem, wlej do szklanego słoika lub butelki z zakrętką, wypełniając je po brzegi (aby wypchnąć powietrze), po czym szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Dzięki temu zawartość nie utleni się i będzie tak samo wartościowa jak świeżo wyciśnięty sok. Naczynie wystarczy wyjąć z lodówki około godziny przed wypiciem, by sok nie był zimny. Albo zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły.

Recepta na odporność

Połączenie buraka, selera i marchewki (do składników można dodać korzeń pietruszki i seler korzeniowy) działa stymulująco na układ odpornościowy oraz oczyszcza krew. Biała kapusta jest źródłem pożytecznych bakterii jelitowych.

Pij 15 minut przed posiłkiem (może być rano, o ile tego dnia nie zamierzasz jeść melonów). Jest to jednak sok bardziej na popołudnie lub na czas warzywnych postów.

Przepis na koktajl wspierający odporność pochodzi z książki „Zielony sekret zdrowia. Uzdrawianie przez roślinne gotowanie”, wyd. Luna

Idź do oryginalnego materiału