Koktajl śniadaniowy dla zabieganych – doda energii i nasyci na długo. Prosty przepis na zdrowy i pyszny koktajl z borówek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie przepis na koktajl z borówek na jogurcie naturalnym. To idealny pomysł na szybkie śniadanie – całość przygotujesz w 5 minut. Jeden składnik sprawia, iż nasycisz się na długo i nie będziesz czuć potrzeby podjadania między posiłkami. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na koktajl śniadaniowy.

Koktajl na śniadanie. Szybki przepis

Szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie? Polecam przepis na pyszny koktajl jogurtowy z borówkami. Zrobisz go bardzo gwałtownie i bez problemu. Do przygotowania koktajlu możesz użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. jeżeli borówki będą bardzo kwaśne, proponuję osłodzić koktajl odrobiną miodu. Całość wzbogacą zdrowe i sycące otręby owsiane.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny koktajl na śniadanie.

Przepis na koktajl z borówkami i otrębami owsianymi

czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,
  • 300 g jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy z borówkami?

  1. Umyj borówki i przełóż do wysokiego naczynia do miksowania.
  2. Dodaj jogurt i zmiksuj.
  3. Dodaj do koktajlu otręby i wymieszaj.
  4. Dosłodź do smaku odrobiną miodu. Gotowe.

Zdrowe koktajle śniadaniowe. Poznaj 5 najlepszych przepisów

Dobre śniadanie to podstawa. Zawsze warto wstać kilka minut wcześniej, by przygotować dla siebie i bliskich coś pysznego. Polecamy 5 przepisów na zdrowe i pyszne koktajle warzywno-owocowe, które…

Katarzyna Puczyńska

Czy warto jeść otręby owsiane?

Jeśli dbasz o figurę lub chcesz poprawić trawienie, wprowadź do swojej diety otręby owsiane. Mają one wiele zalet, a w połączeniu z jogurtem stanowią pyszną przekąskę.

Otręby są ubocznym produktem przerobu oczyszczonego ziarna zbóż na mąkę lub kaszę. Jedną z ich głównych zalet jest wysoka zawartość zdrowego błonnika.

Właściwości otrębów owsianych:

  • wpływają na przemianę materii,
  • są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i potasu,
  • usprawniają perystaltykę jelit,
  • wspomagają pracę układu pokarmowego i trawiennego,
  • wpływają na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej,
  • regulują poziom glukozy we krwi,
  • redukują poziom złego cholesterolu LDL.

Otręby są bardzo zdrowe, ale nie warto ich jeść w nadmiarze. Zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki otrębów dziennie.

Zobacz także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo

Koktajl śniadaniowy dla zabieganych – doda energii i nasyci ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału