Koktajl na śniadanie. Szybki przepis
Szukasz pomysłu na błyskawiczne śniadanie? Polecam przepis na pyszny koktajl jogurtowy z borówkami. Zrobisz go bardzo gwałtownie i bez problemu. Do przygotowania koktajlu możesz użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców. jeżeli borówki będą bardzo kwaśne, proponuję osłodzić koktajl odrobiną miodu. Całość wzbogacą zdrowe i sycące otręby owsiane.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszny koktajl na śniadanie.
Przepis na koktajl z borówkami i otrębami owsianymi
czas przygotowania: ok. 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 szklanka borówek,
- 2 łyżki otrębów owsianych,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka miodu.
Jak zrobić koktajl śniadaniowy z borówkami?
- Umyj borówki i przełóż do wysokiego naczynia do miksowania.
- Dodaj jogurt i zmiksuj.
- Dodaj do koktajlu otręby i wymieszaj.
- Dosłodź do smaku odrobiną miodu. Gotowe.
Zdrowe koktajle śniadaniowe. Poznaj 5 najlepszych przepisów
Dobre śniadanie to podstawa. Zawsze warto wstać kilka minut wcześniej, by przygotować dla siebie i bliskich coś pysznego. Polecamy 5 przepisów na zdrowe i pyszne koktajle warzywno-owocowe, które…
Czy warto jeść otręby owsiane?
Jeśli dbasz o figurę lub chcesz poprawić trawienie, wprowadź do swojej diety otręby owsiane. Mają one wiele zalet, a w połączeniu z jogurtem stanowią pyszną przekąskę.
Otręby są ubocznym produktem przerobu oczyszczonego ziarna zbóż na mąkę lub kaszę. Jedną z ich głównych zalet jest wysoka zawartość zdrowego błonnika.
Właściwości otrębów owsianych:
- wpływają na przemianę materii,
- są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, cynku i potasu,
- usprawniają perystaltykę jelit,
- wspomagają pracę układu pokarmowego i trawiennego,
- wpływają na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej,
- regulują poziom glukozy we krwi,
- redukują poziom złego cholesterolu LDL.
Otręby są bardzo zdrowe, ale nie warto ich jeść w nadmiarze. Zaleca się spożywać nie więcej niż 2-3 łyżki otrębów dziennie.
Zobacz także: Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin. Dzięki kremowej konsystencji nasyci na długo
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: