Kokosowe crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką – prosty i pyszny deser dla początkujących. Przepis z wiórkami kokosowymi

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Crumble, czyli owoce pod kruszonką to pyszny i łatwy do zrobienia deser. Polecam niezawodny przepis na ten przysmak, w kokosowej wersji, z nektarynkami i borówkami. Po prostu palce lizać! Taki deser podany na ciepło z gałką lodów lub bitą śmietaną smakuje jak z najlepszej restauracji. Sprawdź, jakie to proste i smaczne. Poradzi sobie choćby początkujący kucharz. Wypróbuj przepis na owoce z kokosową kruszonką.

Najlepszy deser z owocami. Prosty przepis dla początkujących

Crumble to prosty do zrobienia deser z owocami, który zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Są to po prostu owoce zapieczone pod chrupiącą, maślaną kruszonką. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak, w nieco innej wersji – z wiórkami kokosowymi. To przepyszne połączenie smaków. Do tego brązowy cukier, który doda odrobinę karmelowego smaku. Z owoców wybrałam nektarynki i borówki, ale możesz zrobić deser także z jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami.

Zobacz w galerii, jak zrobić owoce pod kokosową kruszonką.

Przepis na owoce z kokosową kruszonką

czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut pieczenia
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 nektarynki lub brzoskwinie,
  • 4 garści borówki amerykańskiej,
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia,

kokosowa kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej lub mąki bezglutenowej,
  • pół szklanki wiórków kokosowych,
  • 80 g masła,
  • 4 łyżki cukru brązowego lub zwykłego,
  • szczypta soli.

Błyskawiczny deser z owocami na lato. Zobacz na filmie, jak zrobić crumble

Crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami to pyszny i bardzo łatwy do zrobienia deser na lato. Taki przysmak przygotujesz w 10 minut i upieczesz w 25. Świetnie smakuje z gałką lodów…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kokosowe crumble, czyli owoce pod kokosową kruszonką?

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, cukier i szczyptę soli.
  2. Rozpuść masło i gorące wlej do pozostałych składników.
  3. Wymieszaj składniki na kruszonkę łyżką, a następnie rozetrzyj rękami.
  4. Odstaw kruszonkę na ok. 10 minut do lodówki.
  5. Umyj owoce. Nektarynki pokrój na małe kawałki.
  6. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
  7. Wsyp owoce, a całość posyp kokosową kruszonką.
  8. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
  9. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Kokosowe crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką – pros...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału