Najlepszy deser z owocami. Prosty przepis dla początkujących
Crumble to prosty do zrobienia deser z owocami, który zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Są to po prostu owoce zapieczone pod chrupiącą, maślaną kruszonką. Polecam sprawdzony przepis na ten przysmak, w nieco innej wersji – z wiórkami kokosowymi. To przepyszne połączenie smaków. Do tego brązowy cukier, który doda odrobinę karmelowego smaku. Z owoców wybrałam nektarynki i borówki, ale możesz zrobić deser także z jabłkami, gruszkami czy brzoskwiniami.
Zobacz w galerii, jak zrobić owoce pod kokosową kruszonką.
Przepis na owoce z kokosową kruszonką
czas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut pieczenia
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 nektarynki lub brzoskwinie,
- 4 garści borówki amerykańskiej,
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia,
kokosowa kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej lub mąki bezglutenowej,
- pół szklanki wiórków kokosowych,
- 80 g masła,
- 4 łyżki cukru brązowego lub zwykłego,
- szczypta soli.
Błyskawiczny deser z owocami na lato. Zobacz na filmie, jak zrobić crumble
Crumble owsiane z morelami i czerwonymi porzeczkami to pyszny i bardzo łatwy do zrobienia deser na lato. Taki przysmak przygotujesz w 10 minut i upieczesz w 25. Świetnie smakuje z gałką lodów…
Jak zrobić kokosowe crumble, czyli owoce pod kokosową kruszonką?
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, wiórki kokosowe, cukier i szczyptę soli.
- Rozpuść masło i gorące wlej do pozostałych składników.
- Wymieszaj składniki na kruszonkę łyżką, a następnie rozetrzyj rękami.
- Odstaw kruszonkę na ok. 10 minut do lodówki.
- Umyj owoce. Nektarynki pokrój na małe kawałki.
- Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
- Wsyp owoce, a całość posyp kokosową kruszonką.
- Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: