Kogel-mogel, zupa nic i bajaderki. Oto najpopularniejsze desery z PRL-u. Pamiętasz je? Wypróbuj przepisy

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Narodowe Archiwum Cyfrowe


Blok czekoladowy bez czekolady, wuzetka, krem sułtański, którym zajadały się "Dziewczyny do wzięcia" czy bajaderki. Pamiętacie jeszcze te desery, tak popularne w siermiężnych czasach PRL-u? Wielu Polakom choć trochę pomagały osłodzić ówczesne pełne szarości życie, a dziś kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Domowym smakołykiem, nazywanym żartobliwie pierwszym polskim fast foodem, był natomiast chleb z cukrem. Zobaczcie przepisy na słynne desery z PRL-u.

Kuchnia PRL-u. Chleb z cukrem i wyroby czekoladopodobne

W PRL-u produkty były reglamentowane, brakowało wielu towarów w sklepach, więc trzeba było sobie jakoś radzić. Czekolada, kawa, rodzynki, cytrusy czy kakao były dobrami luksusowymi, za którymi stało się w długich kolejkach. Na sklepowych półkach królowały wyroby czekoladopodobne (nie były na kartki), a zaradne gospodynie domowe kombinowały, jak zrobić coś z niczego. W cenie były przepisy proste i tanie, z łatwo dostępnych produktów, np. konserw (polecamy np. przepis na awanturkę, pastę rybną).

Idź do oryginalnego materiału