Kociołek na każdą okazję. Jak przygotować jednogarnkowe danie?

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kociołek na każdą okazję. Jak przygotować jednogarnkowe danie?


Kociołek, czyli jednogarnkowe danie z warzyw z dodatkiem kiełbasy – takie wyzwanie postawiły sobie w sobotę (20 maja) uczestniczki warsztatów kulinarnych w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury.

Zajęcia zdominowały tym razem panie, zainteresowane zgłębieniem tajemnicy przygotowania smacznego kociołka.

Danuta Podraza, instruktorka kulinarna powiedziała, iż to danie można wykonać w sytuacji, gdy np. zostały w domu kawałki wędlin, czy mięsa po jakimś przyjęciu, albo po grillu. Wtedy wystarczy wszystko pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami pokrojonymi w półksiężyce. W skład tej mieszanki wchodzą: ziemniaki, marchewka, pietruszka, młoda kapusta, cebula, papryka i grzyby (mogą być pieczarki).

Wszystkie składniki trzeba wymieszać i włożyć do kociołka lub szybkowaru, którego dno i boki wykłada się plastrami boczku. Wystarczy zalać to niewielką ilością wody, dodać kostki rosołowe, można również dołożyć trochę sosu pomidorowego.

Barbara Paterek, jedna z uczestniczek warsztatów kulinarnych powiedziała, iż takie danie robi po raz pierwszy i z pewnością powtórzy to w domu, ponieważ posiada odpowiednie naczynie, a przede wszystkim dlatego, iż przypadło jej do gustu. Jej zdaniem, kociołek nadaje się do podania w każdych okolicznościach.

Barbara Kochanowska także po raz pierwszy zetknęła się z takim dniem. Mówiła, iż jest bardzo zadowolona z tych warsztatów, ponieważ poszerzyła swój repertuar kuchenny. Dodała, iż chętnie tu przychodzi, ponieważ panuje bardzo miła atmosfera, poznała nowe koleżanki.

Kolejne warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów odbędą się za dwa tygodnie. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, obowiązują wcześniejsze zapisy.


Idź do oryginalnego materiału