„Kobieta w kuchni jest mistrzynią wynalazków”

slupca.pl 1 dzień temu

W kuchni Agnieszki Mikołajczak cz. 2

O tym, co smakowitego serwuje swoim najbliższym wiosną, latem. O wspólnym rodzinnym gotowaniu i pasji do słodkości w drugiej części naszego kulinarnego spotkania opowie Agnieszka Mikołajczak z Łężca w gminie Strzałkowo.

Nie ulega wątpliwości, iż Agnieszka kulinarnych wyzwań się nie boi. Jak twierdzi… kobieta w kuchni jest mistrzynią wynalazków, a wobec tego wszystkie pomysły i inspiracje kulinarne stara się realizować na bieżąco.

– Bardzo mi smakuje kuchnia azjatycka, więc chciałabym gdzieś może trochę więcej zgłębić ten temat. Stosunkowo często pracujemy z mężem – Matim razem w kuchni, ale to ja jestem zwykle tą gotującą i robiącą bałagan a on chodzi, sprząta po mnie i stoi na zmywaku. Ale w niedzielę oddaję mu za to kuchnię w pełni i obiadki niedzielne wówczas serwuje mój mąż – mówi nam podczas spotkania.

Agnieszka z racji wykonywania swoich dekoracyjnych ciastek i zarazem precyzji w tej materii, szczególną uwagę przywiązuje też do estetyki na talerzu. – Uwielbiam, kiedy każde danie wygląda jak z obrazka. Na talerzu musi być ułożone, w koło talerza musi być też schludnie, sztućce, szklanka, wszystko na swoim miejscu. Na talerzu nie musi być nic wykwintnego, ale ma za to wyglądać dobrze dla oka, bo to właśnie oko pierwsze zachęca do jedzenia. Może nie musi to być tak perfekcyjnie jak na ciastkach, ale ma być ładnie – dodaje Agnieszka.

Zapytana o rodzaj prowadzonej przez nią kuchni, gwałtownie odpowiada, iż ogólnie gotuje dla siebie bo lubi, ale jednocześnie prowadzi taką kuchnię, by każdemu smakowało, by maluchy miały też brzuchy pełne i żeby mąż był zadowolony.

– zwykle jest tak, iż są dwa dania na obiad, zupę staram się robić często raz dwa razy w tygodniu, bo Witek i Wojtek to zupożercy – pomidorówka jest standardem u nas! A jeszcze latem ze swoich pomidorów malinowych smażonych na masełku, pyszna. A marzenie kulinarne to może właśnie poszerzyć gdzieś tam tą wiedzę w kuchni azjatyckiej . Ale szykuje się u nas piękne miejsce aby tą wiedzę poszerzyć więc drzwi do spełniana marzeń szeroko otwarte. Dodam już kończąc, iż w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia, iż przecież wystarczy przepis produkty i co najważniejsze… dobre chęci – powiedziała kończąc.

Ekspresowe drożdżówki ze serem

Ciasto składniki:

– 0,5 kg mąki,

– 5 dag drożdży,

– 1 szklanka mleka,

– 3 pełne łyżki cukru,

– pół kostki masła (roztopić odstawić do wystygnięcia),

– 2 żółtka,

– szczypta soli.

Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski zagnieść manualnie lub mikserem . Odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Ser: 400 g sera białego, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy.

Ciasto rozwałkować wyłożyć ser. Zawinąć w wałeczek pociąć na 12 kawałków. Przełożyć na blachę w sporych odstępach posmarować roztrzepanym jajkiem. Pieść ok 25 min w 180 stopniach.

Smacznego i zachęcam do pysznej konsumpcji!

Idź do oryginalnego materiału