Tradycyjne knedle ze śliwkami to szybki i tani obiad na słodko dla całej rodziny. Ten prawdziwy rarytas wykonasz w zaledwie pół godziny. Poznaj babciny przepis na puszyste knedle ze słodką, śliwkową niespodzianką w środku.
W sezonie śliwkowym na moim stole nie może zabraknąć knedli. Wystarczy z ugotowanych ziemniaków, jajka, łyżki mleka i mąki zrobić ciasto ziemniaczane. Dodać do środka kulki słodką śliwkę węgierkę i gotować przez kilka minut. Prawda, iż banalnie proste i błyskawiczne w zrobieniu? Ilekroć je przyrządzam, to zawsze mam przed oczami beztroski smak dzieciństwa z wakacji u babci.
Tradycyjne knedle ze śliwkami – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml. Z podanych proporcji otrzymasz 12 – 15 sztuk knedli.
- 500 g ugotowanych ziemniaków *
- 12 – 15 sztuk mniejszych śliwek węgierek (około 300 – 400 g) **
- 150 g mąki pszennej (około 1 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (półtorej łyżki)
- 1 jajko (średnie rozmiar L)
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
- 1 lub 2 szczypty cukru lub 1/4 łyżeczki miodu do każdej śliwki umieszczonej wewnątrz knedla
Dodatkowo do gotowania knedli: 3 litry wody, łyżeczka soli i 3 łyżki oleju.
Dodatkowo do polania np:
- 5 łyżek bułki tartej podsmażonej na 5 łyżkach masła na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek cukru
- 200 g gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (wymieszane z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1 łyżeczką cukru waniliowego)
- cukier puder lub cynamon
Jakie ziemniaki*? Do knedli najlepsze są oczywiście ziemniaki mączne (typ B lub C z dużą ilością skrobi). Polecam ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia i przechowywane w lodówce (ewentualnie dobrze ostudzone w lodówce, dzisiejsze), które nie chłoną mąki. Z takich ziemniaków knedle wyjdą przede wszystkim puszyste, delikatne i miękkie. jeżeli nie masz ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, nie przejmuj się. Ważne jest, aby były dobrze schłodzone w lodówce. Ze świeżo ugotowanych ziemniaków ciasto jest bardzo klejące i trzeba dać więcej mąki. Większa ilość mąki sprawia, iż knedle są twardsze po ugotowaniu.
Jakie śliwki do knedli**? Na knedle najlepsze są oczywiści śliwki węgierki. Wybierz dojrzałe owoce, które są słodkie i łatwo z nich usunąć pestkę. Możesz też użyć mrożonych owoców. Śliwek nie rozmrażamy przed włożeniem do knedla. Wystarczy jedynie oprószyć cukrem i obtoczyć je w mące.
Sposób wykonania puszystych knedli ze śliwkami
Do przygotowania knedli potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka, miska, łyżki cedzakowej.
Zanim przystąpisz do robienia knedli, przeczytaj cały opis. Odmierz też wszystkie składniki, aby brudnymi od ciasta rękoma nie zapaskudzić całej kuchni.
Krok 1. Przygotowuję ziemniaki
Ziemniaki obieram, płuczę w wodzie i gotuję w osolonej wodzie jak do obiadu. Następnie odcedzam i jeszcze jak są gorące, rozgniatam praską. Odstawiam do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Najlepsze są, jak już wcześniej wspomniałam, ziemniaki z poprzedniego dnia dobrze odparowane i lekko podeschnięte. Zimne ziemniaki ugotowane dzień wcześniej trudniej się rozgniata praską. Możesz wówczas zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 2. Przygotowuję śliwki i ciasto
Śliwki dokładnie myję i osuszam. Przekrawam wzdłuż do około 3/4 obwodu, aby tylko swobodnie wyjąć pestkę z ich wnętrza. Do środka każdej śliwki umieszczam 1 lub 2 szczypty cukru lub odrobinę około 1/4 łyżeczki miodu. Ilość słodkości według uznania.
Do zmielonych ziemniaków wlewam łyżkę mleka, wbijam jajko i oprószam szczyptą soli. Całość mieszam dłońmi do połączenia się składników i wsypuję obie mąki. Wszystko dokładnie wyrabiam manualnie, ale nie za długo, aż uzyskam gładką masę bez grudek. Ciasto jest klejące i wilgotne. jeżeli masz mało mączne ziemniaki i ciasto wyszło zbyt kleiste, to dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. Im mniej mąki, tym knedle są delikatniejsze i puszyste po ugotowaniu.
Ręce zwilżam w wodzie lub oprószam w mące. Z tak przygotowanego ciasta odrywam kawałek i formuję kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczam na dłoni w placuszek o grubości 3 – 4 mm i na środek okrągłego placuszka kładę wydrylowaną i osłodzoną cukrem lub miodem śliwkę. jeżeli lubisz korzenny smak, możesz też do wnętrza dodać odrobinę cynamonu.
Z placuszka ze śliwką dokładnie zlepiam brzegi i formuję kształtną kulkę poprzez kulanie w dłoniach. Knedle odstawiam na blat kuchenny oprószony mąką i przykrywam czystą ściereczką kuchenną. W identyczny sposób robię pozostałe knedle. Mi najbardziej smakują knedle z małą ilością ciasta i dużą śliwką wewnątrz 🙂
Krok 3. Gotuję knedle
Do większego garnka (u mnie 5 litrowy) wlewam 3 litry wody. Wsypuję łyżeczkę soli i wlewam 3 łyżki oleju. Zagotowuję na dużym ogniu. Do wrzątku wrzucam partiami knedle, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna i zmniejszam ogień. W szerokim garnku zmieści się kilkanaście sztuk knedli w 1 serii.
Gotuję przez około 3 – 4 minuty od czasu, gdy wypłyną na powierzchnię. dzięki łyżki cedzakowej wyławiam (odczekaj, aż woda skapnie) i podaję na talerzach. Poniżej podaję przykładowe dodatki do knedli ze śliwkami.
Krok 4. Dodatki do polania
Knedle ze śliwką są najsmaczniejsze na gorąco zaraz po zrobieniu. Możesz polać je bułką tartą z masłem lub kleksem śmietany.
Metoda 1 – bułka tarta z masłem.
Na patelni rozgrzewam 5 łyżek masła i wsypuję 5 łyżek bułki tartej oraz 2 łyżki cukru. Całość podsmażam na nie dużym ogniu, aż się zarumieni.
Metoda 2 – śmietana lub jogurt naturalny. Do miseczki dodaję 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego. Oprószam także łyżeczką cukru waniliowego oraz 2 łyżeczkami cukru pudru (ewentualnie drobnego cukru). Całość wymieszaj.
Tak przygotowanym dodatkiem, polewam knedle. Możesz też wierzch oprószyć cynamonem lub cukrem pudrem.
Ze śliwek możesz też przygotować pyszny kompot ze śliwek do obiadu lub:
Kompot ze śliwek na zimę
Wypróbuj mój przepis, a będziesz każdego roku z utęsknieniem wyczekiwać sezonu na śliwki. PS zamiast śliwek możesz użyć też inne, ulubione owoce sezonowe. Życzę smacznego!