
Wielki sukces z Sądecczyzny! Podczas prestiżowych targów Polskie Regiony 2025 w Poznaniu masarnia KMAK z Kamionki Wielkiej, prowadzona przez Dariusza Kmaka, zdobyła nagrodę Perła 2025 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za wyjątkową szynkę weselną. To już czwarte tak prestiżowe wyróżnienie dla przedsiębiorcy z Sądecczyzny, który od lat zachwyca jury i konsumentów autentycznym smakiem swoich wędlin.
Sądecka szynka podbiła serca jury
Wydarzenie Polskie Regiony 2025, odbywające się w dniach 26–28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich, po raz kolejny stało się areną rywalizacji najlepszych producentów regionalnych specjałów z całej Polski. Wśród laureatów nie zabrakło mocnego akcentu z Sądecczyzny – masarni KMAK z Kamionki Wielkiej.
Dariusz Kmak odebrał nagrodę Perła 2025 za produkt, który zachwycił nie tylko smakiem, ale też tradycyjną recepturą – szynkę weselną. Wytwarzana według domowej receptury, dojrzewająca w odpowiednich warunkach i wędzona w naturalnym dymie, stała się symbolem jakości i pasji, która od lat towarzyszy rodzinnej firmie z Kamionki Wielkiej.
Czwarta Perła dla KMAK – tradycja i konsekwencja
Tegoroczna nagroda nie jest pierwszym sukcesem przedsiębiorcy z Sądecczyzny. Masarnia KMAK ma już na swoim koncie trzy wcześniejsze wyróżnienia w Poznaniu – za szynkę dziadka, salceson oraz kabanosa wieprzowego. To potwierdza, iż marka KMAK od lat utrzymuje najwyższy poziom jakości i konsekwentnie promuje tradycyjne smaki regionu.
Jak podkreśla sam Dariusz Kmak, sekretem sukcesu jest wierność lokalnym surowcom i autentycznym recepturom. – Nasze produkty wyróżnia smak i lokalny surowiec. Nie ściągamy mięsa z Belgii czy Holandii. Skupujemy od lokalnych rolników. Mamy najlepsze mięso i system produkcji. Ze 100 kilogramów mięsa produkujemy 60 kilogramów wędlin – mówi właściciel firmy.
Dariusz Kmak jest dziś jednym z większych pracodawców w regionie – jego masarnia zatrudnia 30 osób, stając się przykładem przedsiębiorstwa opartego na tradycji, jakości i lokalnym patriotyzmie gospodarczym.
Małopolska z mocnym akcentem na targach
W Poznaniu Dariusz Kmak i jego firma reprezentowali Województwo Małopolskie wspólnie z Krzysztofem Maurerem, właścicielem znanej tłoczni soków oraz Antonim Pawłowskim. Wspólna prezentacja regionalnych specjałów była prawdziwą wizytówką Małopolski – smaczną, barwną i pełną energii.
Nie zabrakło też muzycznego akcentu – na targowej scenie wystąpił zespół Ciupaga, który porwał publiczność góralskimi rytmami i stał się doskonałym dopełnieniem prezentacji małopolskiego dziedzictwa kulinarnego i kulturowego.
Małopolska smakuje najlepiej
Targi Polskie Regiony 2025, odbywające się równolegle z targami Polagra i Taropak, przyciągnęły tysiące odwiedzających z całego kraju. Stoiska Małopolski cieszyły się ogromnym zainteresowaniem, a sukces masarni KMAK tylko potwierdził, iż region ma nie tylko tradycję, ale też potencjał, by być liderem w dziedzinie rzemieślniczej produkcji spożywczej.
Masarnia KMAK zaprasza do swoich sklepów w Nawojowej (Łęg), Kamionce Wielkiej oraz w Nowym Sączu przy ul. Klasztornej, gdzie można spróbować nagrodzonej szynki weselnej i wielu innych tradycyjnych wyrobów.
Ten sukces to nie tylko powód do dumy dla Dariusza Kmaka i jego zespołu, ale również dla całej Sądecczyzny – regionu, w którym tradycja i jakość mają smak prawdziwej, polskiej wędliny.