Kluski z serem to jedno z tych dań, które kojarzą się z okresem dzieciństwa. Jest bardzo pożywne i sycące, a przy tym banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy niecały kwadrans, aby wyczarować pyszny obiad na lato, którym zajadają się wszyscy. Młodszym na pewno przypadnie do gustu wersja na słodko.
REKLAMA
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski z serem białym zawładną Twoim podniebieniem. Dowiedz się, jak przygotować danie krok po kroku
Do przygotowania tej smakowitej potrawy używamy tylko kilku składników. Z czego wyczarować pyszne kluski z serem białym? Lista niezbędnych produktów znajduje się poniżej:
500 g makaronu świderki (mogą być wstążki lub kokardki)
250 g sera białego
5 łyżek śmietany kwaśnej 18%
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Ugotowany makaron przecedzamy i umieszczamy w dużym garnku lub misce
Dodajemy śmietanę i rozdrobniony ser
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Doprawiamy solą i pieprzem według uznania
Kluski z serem na słodko - alternatywna wersja dania idealna dla łasuchów
Powyższy przepis można w bardzo prosty sposób zmodyfikować, tworząc smakowite kluski z serem na słodko. Wystarczy, iż do ugotowanego makaronu oprócz sera i śmietany dodamy 1 łyżkę cukru (może być cukier waniliowy). Przed podaniem danie posypujemy szczyptą cynamonu i dekorujemy świeżymi owocami. Świetnie pasują pokrojone na kawałki truskawki, jabłka lub śliwki.
Kluski z serem i ziemniakami. Tradycyjne kopytka w dwóch wariantach
Na dwa sposoby można przygotować także pyszne kopytka, inaczej kluski z serem i ziemniakami. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne następujące składniki:
800 g ziemniaków (najlepiej nadają się odmiany mączyste - typ C, ponieważ zawierają najwięcej skrobi)
300 g twarogu
1 jajko
ok. 200 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie wraz z twarogiem przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa
Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajko i sól
Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości ok. 2-3 cm
Wrzucamy partiami na gotującą się, osoloną wodę
Gotujemy przez minutę od wypłynięcia na wierzch
Wyławiamy łyżką cedzakową
Serwujemy na słono, np. z dodatkiem zasmażki z bułki tartej lub na słodko z kleksem z bitej śmietany i owocami
Kluski kładzione z serem - ekspresowe danie, które smakuje obłędnie
Na koniec proponujemy jeszcze jeden smakowity przepis, tym razem są to kluski kładzione z serem. Przygotujesz je z następujących składników:
200 g twarogu
15 g mąki pszennej
1 duże jajko (lub 2 małe)
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białko od żółtka
Białko ubijamy na sztywną pianę, żółtko miksujemy z serem
Stopniowo dodajemy mąkę (ciasto powinno być klejące i niezbyt płynne)
Dodajemy sól i wszystko mieszamy
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli
dzięki łyżki nakładamy porcje ciasta na wrzącą wodę
Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
Wyławiamy dzięki łyżki cedzakowej
Podajemy z podsmażoną cebulką (na słono) lub z cukrem waniliowym (na słodko)
Zobacz też: Jest bardzo zdrowa i ponoć odmładza. Dieta śródziemnomorska zmieniła na lepsze życie wielu osób