Kluski śląskie w nowym wydaniu. Już więcej nie zrobisz klasycznych

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Farsz do klusek- Pyszności


Kluski śląskie z pysznym farszem na bazie pieczarek, szpinaku i fety to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Lepsze niż klasyczne.

Kluski kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnym obiadem i towarzystwem sosu oraz mięsa. Lubię jednak kuchenne eksperymenty i postanowiłam nieco zmodyfikować kultowe polskie danie. Moje kluski przeżyły romans z kartaczami i zyskały pyszne nadzienie na bazie szpinaku, pieczarek i słonego akcentu w postaci sera feta. Przepis jest naprawdę prosty, a pozwoli ci odkryć to danie zupełnie na nowo. Moi bliscy wprost za nimi przepadają. Najczęściej podaję je z klasyczną omastą z boczku z dodatkiem szczypiorku oraz sera feta, ale jeżeli chcesz przygotować je w wegetariańskim wydaniu, to wystarczy pominąć dodatek mięsa i polać je odrobiną roztopionego masełka.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Kluski śląskie z farszem

Składniki na farsz:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebula,
  • 400 g pieczarek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 100 g sera fety,
  • sól, pieprz.

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • około 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
  • jajo.

Dodatki:

  • 200 g boczku – usmażony,
  • szczypiorek – posiekany,
  • 50 g sera fety.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztapiam masło lub rozgrzewam olej i podsmażam posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam starte pieczarki i podsmażam. Następnie dorzucam świeży szpinak i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam.

    Farsz do klusek- Pyszności

  2. Ugotowane ziemniaki rozgniatam w prasce. Dodaję do nich skrobię ziemniaczaną (na 4 części ziemniaków, 1 część mąki). Wbijam jajko i wyrabiam masę. Formuję w dłoniach okrągłe placuszki, spłaszczając wcześniej kulkę z masy. Pamiętaj, aby gotować ziemniaki w wodzie z solą.

    Kluski śląskie z farszem- Pyszności

  3. Nakładam porcję ciasta i zaklejam kluski.

    Klejenie klusek- Pyszności

  4. W garnku zagotowuję wodę, solę ją i wrzucam na wrzątek. Gotuję przez 10 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości jednocześnie, żeby się nie posklejały.

    Kluski śląskie z wege farszem- Pyszności

  5. Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek. Posypuję nim ugotowane kluski, dodaję szczypiorek i odrobinę pokruszonego sera feta. Serwuję na ciepło.
    Smacznego!

    Kluski śląskie z farszem- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału