Kluski śląskie z pysznym farszem na bazie pieczarek, szpinaku i fety to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Lepsze niż klasyczne.
Kluski kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnym obiadem i towarzystwem sosu oraz mięsa. Lubię jednak kuchenne eksperymenty i postanowiłam nieco zmodyfikować kultowe polskie danie. Moje kluski przeżyły romans z kartaczami i zyskały pyszne nadzienie na bazie szpinaku, pieczarek i słonego akcentu w postaci sera feta. Przepis jest naprawdę prosty, a pozwoli ci odkryć to danie zupełnie na nowo. Moi bliscy wprost za nimi przepadają. Najczęściej podaję je z klasyczną omastą z boczku z dodatkiem szczypiorku oraz sera feta, ale jeżeli chcesz przygotować je w wegetariańskim wydaniu, to wystarczy pominąć dodatek mięsa i polać je odrobiną roztopionego masełka.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Kluski śląskie z farszem
Składniki na farsz:
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula,
- 400 g pieczarek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g sera fety,
- sól, pieprz.
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków,
- około 5 łyżek skrobi ziemniaczanej,
- jajo.
Dodatki:
- 200 g boczku – usmażony,
- szczypiorek – posiekany,
- 50 g sera fety.
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztapiam masło lub rozgrzewam olej i podsmażam posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucam starte pieczarki i podsmażam. Następnie dorzucam świeży szpinak i doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam.
Farsz do klusek- Pyszności
- Ugotowane ziemniaki rozgniatam w prasce. Dodaję do nich skrobię ziemniaczaną (na 4 części ziemniaków, 1 część mąki). Wbijam jajko i wyrabiam masę. Formuję w dłoniach okrągłe placuszki, spłaszczając wcześniej kulkę z masy. Pamiętaj, aby gotować ziemniaki w wodzie z solą.
Kluski śląskie z farszem- Pyszności
- Nakładam porcję ciasta i zaklejam kluski.
Klejenie klusek- Pyszności
- W garnku zagotowuję wodę, solę ją i wrzucam na wrzątek. Gotuję przez 10 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości jednocześnie, żeby się nie posklejały.
Kluski śląskie z wege farszem- Pyszności
- Na patelni podsmażam pokrojony w kostkę boczek. Posypuję nim ugotowane kluski, dodaję szczypiorek i odrobinę pokruszonego sera feta. Serwuję na ciepło.
Smacznego!Kluski śląskie z farszem- Pyszności