Kluski śląskie to prosty przepis na tani obiad. Zobacz tradycyjny przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?
W skrócie
- Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek
- Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku
- Z czym podawać kluski?
Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. By je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeżeli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.
Zobacz, jak krok po kroku zrobić kluski śląskie
Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- mąka ziemniaczana,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis
Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku
- Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
- Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
- Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
- Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
- Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
- Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
- Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
- Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!
Z czym podawać kluski?
Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.
Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek
Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- mąka ziemniaczana,
- 1 łyżka masła,
- sól.
Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis
Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku
- Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
- Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
- Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
- Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
- Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
- Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
- Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
- Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!
Z czym podawać kluski?
Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: