Kluski śląskie to prosty przepis na tani obiad. Zobacz tradycyjny przepis z ziemniaków. Jak zrobić kluski śląskie?

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Kluski śląskie to pyszna i tania potrawa. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków. Takie kluseczki sprawdzą się zarówno do mięsnego gulaszu, sosu grzybowego, jak i okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulą. Zobacz, jak zrobić kluski śląskie. Smacznego!

W skrócie

  • Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek
  • Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku
  • Z czym podawać kluski?

Kluski śląskie to bez wątpienia jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Są bardzo łatwe do przygotowywania, a dodatkowo dość tanie. By je zrobić, potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajek. Ugotowane w osolonej wodzie, polane masełkiem lub podsmażoną na oleju cebulką smakują wyśmienicie. Ich charakterystyczne wgłębienie nie tylko je zdobi, ale również pomaga je równomiernie ugotować. Dodatkowo, jeżeli podamy kluski np. z gulaszem, „dziurka” zatrzyma sos.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić kluski śląskie

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis

Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Kluski śląskie – przepis na tradycyjny posiłek

Czas przygotowania: 30 minut.
Porcja dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 450 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • mąka ziemniaczana,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

Zobacz także: Jak zrobić idealne kopytka? Przepis

Zobacz, jak zrobić kluski śląskie krok po kroku

  1. Nalej garnek wody, dodaj 1 łyżkę soli i nastaw, by się zagotowała.
  2. Ugotowane ziemniaki ubij dokładnie z masłem, przełóż do miski i dokładnie wyrównaj.
  3. Podziel ciasto na 4 części i wyjmij 1/4 ziemniaków na talerz.
  4. Miejsce po ziemniakach wypełnij mąką ziemniaczaną.
  5. Następnie dodaj wyjęte wcześniej ziemniaki, wsyp szczyptę soli i wbij 1 jajko.
  6. Wyrób całość rękami na gładkie ciasto.
  7. Formuj rękami kulki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki zrób w każdej kulce dziurkę.
  9. Wrzucaj kluski porcjami do wrzącej wody, zmniejsz nieco gaz i gotuj około 2 minuty. Gotowe!

Z czym podawać kluski?

Domowe kluski śląskie świetnie smakują podane go strogonowa lub gulaszu węgierskiego. Kluski śląskie to także wyśmienity dodatek do surówki z czerwonej kapusty i pieczonej gęsi. Tradycyjnie kluski śląskie razem z modrą kapustą podawane są do rolady wołowej.

Kluski śląskie na tani obiad. Tradycyjny przepis z ziemniakó...

+11 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału