Kluski pieguski z jabłkami i sosem

smacznapyza.blogspot.com 5 lat temu
Lubicie kluski leniwe? U nas w domu robiło się je z twarogu, mąki i jajek. Dopiero w dorosłym życiu spotkałam się z wersją serowo-ziemniaczaną. jeżeli jeszcze doda się do nich jabłko to kluski nabierają nowego wymiaru.

Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym

Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, iż ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeżeli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują.

ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Idź do oryginalnego materiału