Klopsiki z indyka w sosie marinara – zdrowa alternatywa z mąką migdałową

codojedzenia.pl 4 tygodni temu

Klopsiki z indyka to doskonała alternatywa dla tradycyjnych, szwedzkich klopsików, czy klopsików z kurczaka. Od dawna zastępuję tartę bułkę mąką migdałową i tak też uczyniłam w przypadku klopsików z indyka. Mąka migdałowa nadaje klopsikom delikatną nutę orzechowego smaku, co idealnie komponuje się z mięsem indyka. Klopsiki te doskonale smakują w połączeniu z sosem marinara, który dodaje im wyrazistości dzięki bogatemu aromatowi pomidorów, czosnku i ziół.

Delikatne klopsiki z indyka z mąką migdałową, czosnkiem i ziołami – pyszne klopsiki do ryżu

Aby dopełnić to danie, podałam klopsiki z indyka z ryżem na sypko. Oczywiście ryż można zastąpić kaszą, a choćby makaronem. Poza tym przygotowałam szereg przystawek do obiadu. Pieczone papryczki pardon dodają delikatnej ostrości, a soczyste pomidory koktajlowe wprowadzają świeżość i kolor. Rukola dodaje lekko pikantnej nuty, a czerwona cebula, namoczona w zimnej wodzie, nadaje daniu odrobinę słodyczy i chrupkości.

Dodam, iż pomidory i rukola pochodzą z mojego ogródka. Akurat teraz jest ich największy wysyp. Moje dzieci są zachwycone zwłaszcza pomidorami, iż tak pysznie smakują. Wiadomo, ekologiczne, a co ekologiczne to i zdrowe!

Na sam koniec, całość posypałam startym parmezanem, który swoim intensywnym smakiem łączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Ser rozpuszcza się lekko na ciepłych klopsikach i ryżu, tworząc aksamitną, apetyczną warstwę.

Kolorowe dodatki do obiadu świeżość i różnorodność na talerzu!

Tak przygotowane danie to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca różnorodność smaków i tekstur w jednym, pysznym posiłku. Idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację, klopsiki z indyka w sosie marinara z pysznymi dodatkami to potrawa, która cieszy zarówno oko jak i podniebienie.

Klopsiki z indyka

Drukuj
Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 25 min 25 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

800 g fileta z indyka

50 g mąki migdałowej

1 duże jajko

1 czosnek solo

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanej bazylii tajskiej

½ łyżeczki suszonych płatków chili

½ łyżeczki czarnego pieprzu młotkowanego

1 łyżka oliwy

1 łyżka przecieru pomidorowego

1½ łyżeczki soli lub wedle smaku

olej kokosowy do smażenia

2 lyżki startego parmezanu

Marinara

400 g krojonych pomidorów

1 szalotka

1 łyżka świeżego oregano

10 listków bazylii purpurowej

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

Przystawki

Pieczone papryczki pardon

pomidory koktajlowe

czerwona cebula

rukola

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać przyprawy, zioła , jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i przecier pomidorowy. Dodać zmielone mięso z kurczaka i wymieszać wszystko na jednolity farsz. Formować małe klopsiki o wadze około 40 gramów. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  2. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Dodać pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i czarny pieprz do smaku. Zredukować sos.
  3. Kiedy sos znacznie zgęstnieje dodać klopsiki i zagotować. Posypać danie parmezanem.
  4. Podać klopsiki z ryżem i warzywnymi przystawkami. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału