Lubię. Tzn. klopsiki pod różną postacią, nie tylko te tytułowe. W moim kajecie mam zapisane jeszcze parę opcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi się niebawem. Chyba, iż okażą się straszną chałą… Wtedy w sumie również Was powiadomię.
Składniki:
500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej)
3 łyżki kaszy manny
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml bulionu (ja użyłam warzywnego)
2 łyżki musztardy
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
szczypta cukru
sól
pieprz
olej rzepakowy
Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego kaszę, jajko, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i dostawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy klopsiki i obsmażamy na oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej bulion, jednocześnie mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki, zagotowujemy. Do tego dorzucamy musztardę, sól, pieprz, cukier, śmietanę, mieszamy. Do sosu wrzucamy klopsiki, całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut.
Podobne przepisy:
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Klopsiki wieprzowe w sosie musztardowym
Szwedzkie klopsiki