Klasyka włoskiej kuchni z polskim dodatkiem. Smak? Petarda!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bób (Pixabay)


Bób w towarzystwie makaronu à la carbonara to propozycja na bezmięsny, szybki i bogaty w białko obiad. Kremowy, aksamitny sos w połączeniu z aromatycznym boczkiem i młodym bobem to połączenie godne grzechu. Do tego odrobina startego sera i świeże zioła – to będzie absolutny hit. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Szybki i bardzo prosty w przygotowaniu obiad zrobisz z wykorzystaniem polskiego sezonowego specjału. Bób można jadać nie tylko solo, po ugotowaniu. To świetny dodatek do sałatek i innych dań oraz doskonała baza past kanapkowych, sosów czy zup. A jeżeli lubisz małe eksperymenty, na pewno do gustu przypadnie ci wariacja na temat włoskiej carbonary i bobu.

Przeczytaj również: Bób w takiej wersji mało kto zna. Szkoda, bo jest pyszny

Pomysł na obiad z bobem. Szybki i syty

Makaron à la carbonara z bobem zrobisz z dokładnie trzech-czterech składników. Podstawową wersję przyrządzisz, mając jedynie makaron, bób, żółtka jaj i ser. Natomiast dzięki kilku innym dodatkom danie to będzie dużo bardziej aromatyczne i wyraziste. Wystarczy kilka ząbków czosnku, świeża natka pietruszki, kawałek boczku i odrobina śmietany. Poniżej znajdziesz przepis.

Sezon na bób niedługo skończy się, więc jeżeli nie masz zapasów, korzystaj z plonów, póki jeszcze są dostępne. Bob bowiem nie tylko wspaniale odnajduje się kuchni. To także bogactwo wielu witamin i minerałów takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor i potas. Te składniki odżywcze odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i utrzymaniu zdrowia.

Bób (Pixabay)

Bób to również źródło białka roślinnego i błonnika, regulującego poziom cukru we krwi i poprawiającego trawienie. Regularne spożywanie bobu może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów. To ze względu na zawartość przeciwutleniaczy i innych substancji bioaktywnych, które mają adekwatności przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Bób z makaronem spaghetti w kremowym sosie. Przepis

Składniki:

  • 300 gramów bobu,
  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 żółtka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 60 g parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości.
  2. Makaron ugotuj al dente (lub wedle uznania).
  3. Pokrój boczek w drobną kostkę i podsmaż go na patelni, aż nieco tłuszczu się wytopi, a mięso zarumieni.
  4. Na patelnię dorzuć ugotowany bób i posiekaną natkę pietruszki, a także czosnek (przeciśnięty przez praskę).
  5. Żółtka jaj wymieszaj ze śmietaną i odrobiną wody spod gotowania makaronu.
  6. Mieszaninę wylej na patelnię i wymieszaj całość.
  7. Dodaj makaron, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj całość. Dla uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji danie podlej chochelką wody spod gotowania makaronu.
  8. Całość oprósz świeżym parmezanem.
Idź do oryginalnego materiału