Klasyczny sos pieczarkowy ze śmietaną i cebulką, który pasuje do wielu dań obiadowych. Jest błyskawiczny, prosty i bez zbędnych składników. Zrobisz go w zaledwie 15 minut. Możemy go przyrządzać przez cały rok.
Często dostaję od Was pytanie, „jak zrobić sos pieczarkowy, aby pasował do dań obiadowych”? Sos pieczarkowy jest uniwersalnym dodatkiem do dań z ziemniaków, makaronu, kaszy, ryżu lub potraw mięsnych. Bardzo lubię w duecie: kopytka, kluski śląskie lub placki z gotowanych ziemniaków, polane sosem pieczarkowym ze śmietaną.
Jestem interesująca z czym podajesz sos pieczarkowy?
Klasyczny sos pieczarkowy – składniki.
Kaloryczność: 155 kcal w 100 g.
- 400 g pieczarek
- 90 g cebuli (1 mała sztuka)
- 200 ml śmietanki kremówki 30% (ewentualnie śmietany 18% do sosów)
- 2 czubate łyżki masła (zwykłe lub klarowane)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
Sposób wykonania klasycznego sosu z pieczarkami.
Do przygotowania klasycznego sosu z pieczarek potrzebować będziemy głównie: ostrego noża, drewnianej łyżki lub szpatułki, szerokiej i wyższej patelni.
1. Obieram i kroję warzywa. Cebulkę obieram z łupinek i kroję w drobną kostkę.
Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam lub rozgniatam w prasce, ewentualnie ostrzem noża.
Odkrawam kapelusze od trzonków. Kapelusze pieczarek obieram. Następnie kroję pieczarki w 3 mm plastry.
Natkę pietruszki lub koperku siekam drobno.
2. Podsmażam na patelni. Na patelni rozgrzewam na niedużym ogniu 2 czubate łyżki masła. Następnie wrzucam niepokrojoną cebulkę i lekko zwiększam ogień. Podsmażam co jakiś czas mieszając do czasu, aż cebulka zmięknie. Pod koniec wrzucam posiekany czosnek. Całość podsmażam i mieszam przez około 30 sekund.
Następnie wrzucam plastry pieczarek na patelnię do zeszklonej cebulki i czosnku. Podsmażam na średnim ogniu i mieszam drewniana łyżką do czasu, aż pieczarki skurczą się i odparują wodę. Trwa to około 8 – 10 minut. Pod koniec duszenia pieczarek, oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Całość mieszam i próbuję.
3. Dodaję śmietanę i natkę pietruszki Gdy pieczarki są już zeszklone, zmniejszam ogień i wlewam śmietankę kremówkę. Możesz także użyć śmietany 18%.
Całość mieszam na niedużym ogniu przez około 2 – 3 minuty. Im dłużej podgrzewamy, tym sos będzie gęstszy. Pamiętaj jednak, iż sos po ostygnięciu będzie jeszcze gęstszy. Sos możemy także zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej.
Pod koniec oprószam sos pieczarkowy posiekaną natkę pietruszki lub koperku.
Wskazówki podania klasycznego sosu pieczarkowego:
Klasyczny sos pieczarkowy możemy podać do wielu potraw. Np:
- Do makaronu. Jeśli polejesz makaron sosem pieczarkowym otrzymasz błyskawiczny i smaczny obiad jarski. Pamiętaj jednak, aby użyć rzadszego sosu. W tym celu cały czas mieszając i podgrzewając, dodaj więcej śmietanki. Możesz też wlać bulionu warzywnego, ewentualnie rosołu, wody lub mleka.
- Do potraw ziemniaczanych. Praktycznie większość dań z ziemniaków takich jak: placki ziemniaczane, placki z gotowanych ziemniaków, kopytka, kluski śląskie smakują rewelacyjnie z sosem pieczarkowym.
- Kotlety schabowe smakują odmiennie polane sosem z pieczarek.
- Ostatnio podałam sos pieczarkowy z Łężniami:
Łężnie bieszczadzkie polane sosem pieczarkowym
W każdym z opisanych przypadków, potrawy w duecie z klasycznym sosem pieczarkowym smakują fantastycznie. Smacznego!