Klasyczne brownie, czyli mocno czekoladowe i wilgotne ciasto. Zobacz przepis na amerykański przysmak

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: pxhere.com


Brownie to mocno czekoladowe i bardzo wilgotne ciasto. Klasyczny amerykański deser, którego nazwa pochodzi od brązowego koloru, podbił serca i podniebienia na całym świecie. Swoją „gliniastą” konsystencję zawdzięcza czasowi pieczenia. Wypróbuj nasz przepis na brownie.

Brownie – przepis

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 35 minut
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 180 gramów masła,
  • 270 gramów gorzkiej czekolady (opcjonalnie część można zastąpić czekoladą mleczną),
  • 4 jajka,
  • 220 gramów cukru,
  • 200 gramów mąki,
  • szczypta soli.

Czytaj też: Brownie czekoladowe z orzechami. Przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach

Przygotowanie klasycznego brownie

  1. Masło wraz z połamaną czekoladą włożyć do rondelka i postawić na małym ogniu. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą i mieszać, by nie przywarły. Wyłączyć ogień, odstawić do ostygnięcia.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Jajka wbić do wysokiej miski i ubijać, stopniowo dodając cukier. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  4. Stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę z masłem.
  5. Dodawać mąkę i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia składników.
  6. Ciasto przelać na blachę o bokach około 25 na 25 centymetrów, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Ciasto piec około 25 minut.

Dodatki do brownie

Ciasto można wykonać w klasycznej wersji bądź z dodatkami. Dla delikatnej modyfikacji smaku warto dodać do wyboru łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, skórkę pomarańczową bądź posiekane orzechy, sprawdzą się też kleksy masła orzechowego. Mile widziane są również olejek waniliowy, rum, cynamon bądź chili. Z kolei po upieczeniu brownie dobrze komponuje się z mlekiem. Wierzch można polać polewą czekoladową, ciekawym pomysłem jest również kleks bitej śmietany obok lub zestawienie jeszcze ciepłego ciasta i lodów.

Zobacz także:

Idź do oryginalnego materiału