Krucha tarta ze śliwkami – przepis na podwieczorek
Liczba porcji: dl 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 60 g drobnego cukru do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 500 g śliwek,
- 5 g cukru trzcinowego.
Opcjonalnie:
- 5 g cynamonu lub kardamonu.
Czytaj także: Puszysty placek ze śliwkami na dużą blachę. Przepis na maślane ciasto pachnące cynamonem
Jak zrobić tartę ze śliwkami?
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto kruche należy gwałtownie manualnie wymieszać w misce lub przy pomocy robota kuchennego. Aby ciasto było zwarte, należy użyć zimnych składników i wyrabiać krótko ciasto na najwyższych obrotach.
- Formę do tarty o długości 22 cm lub średnicy 25 cm należy wylepić ciastem. Ciasto można schłodzić w lodówce przez 10 minut.
- Następnie śliwki trzeba odszypułkować i wypestkować. Owoce należy włożyć do miski, posypać cukrem trzcinowym i wybraną przyprawą.
- Śliwki należy ułożyć na wyłożonym w formie cieście skórką do dołu.
- Tartę ze śliwkami należy piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30 – 45 minut.
- Po upieczeniu tarta śliwkowa powinna być całkowicie ostudzona. Dzięki temu będzie można łatwiej pokroić ją na porcje.
Sposób podania tarty ze śliwkami
Domowa tarta ze śliwkami znakomicie smakuje podana z gałką lodów waniliowych. Można także skorzystać z przepisu na domowe lody stracciatella, które urozmaicą smak śliwek. Tarta ze śliwkami świetnie smakuje z porcją serka mascarpone. Ponadto ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo zrobić dodatkowo klasyczną kruszonkę. Domową tartę ze śliwkami można także wzbogacić układając na wierzchu bezę z pozostałego białka, albo przyrządzając tartę ze śliwkami i budyniem.
Tarta orzechowa ze śliwkami
Jesienią warto wzbogacić kruche ciasto zmielonymi orzechami włoskimi. Zachęcamy, aby 100 g mąki pszennej zamienić na rozdrobnione w blenderze orzechy. Sprawdzą się także uprażone i zmielone orzechy laskowe. Dzięki temu wypiek nabierze intensywnego orzechowego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: