Klasyczna sałatka Cezar

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Klasyczna sałatka Cezar z soczystym kurczakiem, sałatą rzymską, serem, grzankami i sosem. Jest kolorowa, pyszna i przede wszystkim syta. Duża ilość składników sprawia, iż smakuje wyśmienicie. Polecam na imprezę oraz codzienny obiad lub kolację.

Nie samymi ciastami i obiadami żyję. Dziś dla urozmaicenia menu prosta i szybka w zrobieniu sałatka rzymska Cezar. To klasyczne danie, które pasuje na dowolną imprezę jako sałatka lub przekąska. Sprawdzi się na grilla, jak i na Sylwestra. Ilość różnych składników i kombinacji jest nieograniczona. Bez względu jakich dodatków użyjesz, ta sałatka będzie pyszna. Każda z nas ma swoje ulubione. Dziś polecam klasyczną sałatkę Cezar na bogato. Danie jest syte i może z całą pewnością zastąpić obiad lub kolację 🙂

Klasyczna sałatka Cezar.

Podane składniki są na 4 porcje. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 115 kcal w 100g sałatki.

  • 400g piersi z kurczaka
  • 50g twardego sera np Parmezan, Cheddar, Grana padano
  • 2 małe lub 1 duża sałata rzymska (ewentualnie sałata lodowa)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 250g pomidorów koktajlowych lub zwykłych
  • 100g pieczywa na grzanki do wyboru: chleb żytni lub pszenny, bagietki
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy do marynowania kurczaka
  • tłuszcz do obsmażenia kurczaka (oliwa, smalec gęsi)
  • do smaku: sól, świeżo zmielony pieprz czarny, zmielona słodka papryka

Sos do sałatki Cezar.

  • 1 żółtko *
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego np domowego octu z jabłek
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz czarny

* Sos z surowym żółtkiem polecam dla osób, które mają jajka z pewnego źródła tak jak ja. Nie można go oczywiście podawać kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Zamiast żółtka dodaj dodatkowe 5-6 łyżek oliwy z oliwek.

Opcjonalnie jeżeli masz, użyj także w składnikach 1 łyżkę sosu worcestershire.
Według włoskich i francuskich kucharzy prawdziwy sos Cezar powinien mieć także anchois czyli ryby Sardele. jeżeli masz pod ręką to dodaj 1 sztukę zmiażdżoną w blenderze. jeżeli nie przepadasz za rybnym smakiem w sosie polecam pozostać przy dodatku 1 łyżki sosu worcestershire. Bez tych opcjonalnych dodatków zarówno sam sos jak i cała sałatka Cezar będzie równie pyszna.

Sposób wykonania klasycznej sałatki Cezar.

Przed przystąpieniem do zrobienia sałatki przeczytaj dokładnie cały opis wykonania. Dzięki temu idealnie rozplanujesz poszczególne etapy. Na przykład w oczekiwaniu na ostudzenie kurczaka, kroję pomidorki i trę ser. Do przygotowania sałatki cezar potrzebować będziemy: dużej miski, miksera lub rózgi kuchennej, ostrego noża, patelni lub piekarnika. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i właśnie w jej prostocie jest cały urok i smak.

Krok 1. Przygotowuję sos.

Na zdjęciu składniki sosu do sałatki

Wszystkie składniki na sos umieszczam w misce i mieszam rózgą kuchenną lub mikserem na średnich obrotach, aż uzyskam jednolity sos. Odstawiam do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Sos po wymieszaniu blenderem odstwiam do lodówki.

Krok 2. Przygotowuję grzanki oraz kurczaka.

Pierś kurczaka oczyszczam z ewentualnych błonek i płuczę w wodzie. Następnie kroję na drobniejsze elementy np w kostkę lub paski i umieszczam w misce. Ja wolę pokroić w nieco większe kawałki. Ponieważ lepiej potem po zarumienieniu, gdy zmienią swą objętość, zdecydować czy jeszcze trzeba je rozdrobnić. Wlewam 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Oprószam do smaku: solą, pieprzem i posypuję 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kurczaka obtaczam w marynacie i odstawiam na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Kawałki kurczaka zamarynowane.

W tym czasie ulubione pieczywo (kromki chleba lub bagietka – ja użyłam czerstwego chleba żytniego na zakwasie) kroję w kostkę. Ząbek czosnku siekam drobno. Następnie smaruję pieczywo masłem i obsypuję posiekanym czosnkiem. Na tej samej patelni na nie dużym ogniu zarumieniam przygotowane pieczywo. Możesz także zarumienić pieczywo tak jak ja w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po upływie czasu marynowania kurczaka, przystępuję do jego podsmażania. Na rozgrzanej patelni umieszczam tłuszcz (u mnie 1 łyżka smalcu gęsiego) i obsmażam na rumiano z każdej strony. Aby mięso kurczaka było soczyste, zaraz po obsmażeniu na rumiano, przykrywam patelnię przykrywką. Pod koniec smażenia zdejmuje pokrywkę. Po usmażeniu odkładam do ostudzenia na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Zamarynowane mięso kurczaka możesz także tak jak ja upiec w piekarniku na rumiano w temperaturze około 190 stopni C.

Kawałki piersi kurczaka zarumieniłam w piekarniku.

Krok 3. Przygotowuję sałatkę Cezar.

Z sałaty obrywam pojedyncze listki i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie osuszam. Listki sałaty rozrywam na mniejsze kawałki i wrzucam do większej miski. Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, a większe odmiany na ćwiartki. Wrzucam zarumienione i ostudzone grzanki oraz kurczaka. Wlewam przygotowany sos i całość mieszam delikatnie np dzięki łyżki.

Polałam składniki sałatki sosem.

Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupki, przekrawam na pół i kładę na sałatkę. Ser (Parmezan, Grana Padan lub inna twarda odmiana) taruję na tarce o grubych oczkach i posypuję na wierzch sałatki.

Sałatka Cezar na bogato z dużą ilością składników, w tym z jajkiem n twardo.

Sałatkę zaraz po podaniu zjadamy i staramy się nie przechowywać w lodówce. Sałatka Cezar bardzo nam smakowała 🙂

Idź do oryginalnego materiału