Poznaj mój sprawdzony i łatwy przepis na klasyczną rybę po grecku nie tylko na wigilijny stół. W takiej wersji nieco uproszczonej smakuje mi najlepiej. Bardzo ważna jest sama ryba i to nie chodzi o jej rodzaj bo tu każdy kieruje się swoim gustem.
Danie przygotujesz w 45 minut. Z podanych składników otrzymasz 6 porcji obiadowych.
Dla mnie najważniejsze jest to, by ryba była bez lodu zatem albo możliwie świeża albo mrożona, ale sprawdzonej jakości. Bardzo często do ryby mrożonej dodawana są substancje które dodatkowo chłoną wodę, jest to oczywiście zwykle oszukiwanie klienta, ponieważ w niemałej cenie jak płacimy kupując rybę, kupujemy tak naprawdę wodę. Po rozmrożeniu taka ryba, a raczej jej mięso traci strukturę. Ryba często rozpada się już po rozmrożeniu, a smażenie jej to koszmar. Oczywiście najbardziej preferowana jest też ryba filetowania, bez ości.
Warto wybrać dobrej jakości rybę, bo to głównie od niej zależy smak potrawy.
Składniki na rybę po grecku
- 800 g ryby świeżej lub mrożonej bez lodu (morszczuk, dorsz, miruna, sandacz, szczupak)
- 5 marchewek
- 4 cebule
- mąka pszenna do obtoczenia
- sól, pieprz
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego
- odrobina cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej do smażenia ryby
Przepis na rybę po grecku
Rybę płuczę pod bieżącą wodą, oczywiście ta która była wcześniej mrożona, rozmrażam. Po opłukaniu i osączeniu z wody przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na kilka godzin.
Cebulę obieram i kroję w większą kostkę. Marchew obieram i ścieram na grubych oczkach do warzyw.
Na głęboką patelnię wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażę na bardzo małym ogniu do momentu aż się zeszkli.
Dodaję marchewkę, mieszam i obsmażam całość kiła minut.
Warzywa podlewam wodą, dodaję po dwie sztuki ziela angielskiego i liścia laurowego oraz przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę na wolnym ogniu aż będą miękkie, zwykle trwa to około od 20 do 30 minut.
W tym czasie możemy zająć się rybą. Obtaczam ją w mące i smażę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu przy średnim ogniu. Ryba która rozstała zamrożona „bez lodu” smaży się bardzo dobrze i nie rozpada w trakcie smażenia.
Gotowe kawałki ryby układam na dnie garnka lub głębokiej patelni.
W momencie gdy stwierdzę, iż warzywa są już miękkie, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Duszę jeszcze około 5 – 7 minut.
Następnie warzywa układam na rybie. Teoretycznie danie, jeżeli wszystko ładnie zgramy czasowo jest gotowe do spożycia Nie jest jednak tajemnica iż najlepiej smakuje gdy ryba przejdzie warzywami i całym tym warzywnym sosem.
- do warzyw oprócz marchewki możemy też dodać korzeń pietruszki i kawałek selera.
Ryba po grecku na codzienny obiad i wigilijny stół
Ryba po grecku jest uniwersalnym i prostym w wykonaniu daniem na każdą okazję. Możesz z niej przygotować pyszny obiad, świetną kolację czy pożywne śniadanie! Rybę po grecku możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce. Uważam, iż najsmaczniejsza jest drugiego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą.
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez ryby po grecku. To moje danie numer jeden na świątecznym stole. Gorąco polecam.