Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z ogórków. Dzięki jednemu składnikowi powstaje wersja fit

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w Polsce. Jesienią i zimą wykorzystuje się do niej ogórki szklarniowe, a późną wiosną i latem ogórki gruntowe. Aby zrobić fit mizerię, zamiast śmietany dodajcie jogurt grecki i podajcie do obiadu. Oto przepis na tradycyjną mizerię z koperkiem.

Mizeria – przepis na tradycyjną surówkę

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g ogórków (około 2 sztuki gruntowych lub 1 ogórek szklarniowy),
  • 3 g soli,
  • 2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub gęstej śmietany 12 procent,
  • 5 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • opcjonalnie: 1/2 cebuli i 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Jak zrobić tradycyjną mizerię?

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy obrać, pokroić w cienkie plastry dzięki szatkownicy i doprawić solą i pieprzem.
  2. Wedle upodobania można skropić octem jabłkowym.
  3. Według gustu można dodać do mizerii pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  4. Następnie należy dodać wybrany jogurt lub śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec mizerię należy posypać posiekanymi ziołami.
  6. Mizeria jest gotowa do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie domowej mizerii

Przepisy w książkach z PRL-u

Szukając inspiracji do domowego gotowania, można wrócić do książek wydanych w czasach PRL-u. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej w przepisie na mizerię można zauważyć stosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Ten składnik można dodawać według swojego gustu. Szczególnie o ile lubi się surówki o mocnym kontraście smakowym. W miejsce soku z cytryny można też użyć łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. „Obiady u Kowalskich” zawierają również przepis na mizerię „inną”, która wyróżnia się dodatkiem pokrojonego w kostkę jajka na twardo. Natomiast „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wskazuje dodanie do mizerii szczypty cukru.

Dodatki do surówki

Podstawowymi składnikami mizerii są ogórki, sól, pieprz i śmietana albo jogurt. Część gospodyń domowych do gotowej mizerii dodaje posiekane ząbki czosnku albo cebulę szalotkę. Poza tym do mizerii znakomicie pasują liście bazylii, posiekany szczypiorek, a także liście mięty, które nadają nutę orzeźwiającej świeżości.

Zobacz także: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki na obiad

Sposób podania

Mizeria pasuje do wielu dań obiadowych podawanych na niedzielny obiad. Z dodatkiem tłuczonych lub pieczonych ziemniaków mizeria podawana jest do kotletów mielonych, kotleta schabowego, pulpetów w sosie koperkowym, kotletów jajecznych, pieczonych udek kurczaka. Ponadto surówka z ogórków może sprawdzić się jako dodatek do domowych zapiekanek z ziemniaków lub kaszy gryczanej.

Tradycyjna mizeria do obiadu. Sprawdzony przepis na ponadcza...

+8 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału