Mizeria – przepis na tradycyjną surówkę
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g ogórków (około 2 sztuki gruntowych lub 1 ogórek szklarniowy),
- 3 g soli,
- 2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub gęstej śmietany 12 procent,
- 5 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- opcjonalnie: 1/2 cebuli i 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Jak zrobić tradycyjną mizerię?
Przygotowanie:
- Ogórki należy obrać, pokroić w cienkie plastry dzięki szatkownicy i doprawić solą i pieprzem.
- Wedle upodobania można skropić octem jabłkowym.
- Według gustu można dodać do mizerii pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
- Następnie należy dodać wybrany jogurt lub śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
- Na koniec mizerię należy posypać posiekanymi ziołami.
- Mizeria jest gotowa do podania.
W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie domowej mizerii
Przepisy w książkach z PRL-u
Szukając inspiracji do domowego gotowania, można wrócić do książek wydanych w czasach PRL-u. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej w przepisie na mizerię można zauważyć stosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Ten składnik można dodawać według swojego gustu. Szczególnie o ile lubi się surówki o mocnym kontraście smakowym. W miejsce soku z cytryny można też użyć łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. „Obiady u Kowalskich” zawierają również przepis na mizerię „inną”, która wyróżnia się dodatkiem pokrojonego w kostkę jajka na twardo. Natomiast „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wskazuje dodanie do mizerii szczypty cukru.
Dodatki do surówki
Podstawowymi składnikami mizerii są ogórki, sól, pieprz i śmietana albo jogurt. Część gospodyń domowych do gotowej mizerii dodaje posiekane ząbki czosnku albo cebulę szalotkę. Poza tym do mizerii znakomicie pasują liście bazylii, posiekany szczypiorek, a także liście mięty, które nadają nutę orzeźwiającej świeżości.
Zobacz także: Sałatka z kurczakiem i sosem tzatziki na obiad
Sposób podania
Mizeria pasuje do wielu dań obiadowych podawanych na niedzielny obiad. Z dodatkiem tłuczonych lub pieczonych ziemniaków mizeria podawana jest do kotletów mielonych, kotleta schabowego, pulpetów w sosie koperkowym, kotletów jajecznych, pieczonych udek kurczaka. Ponadto surówka z ogórków może sprawdzić się jako dodatek do domowych zapiekanek z ziemniaków lub kaszy gryczanej.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni: