Spośród 200 objętych badaniem sfermentowanych pokarmów prawie wszystkie wywierają pozytywny wpływ na zdrowie jelit i mózgu – informuje brytyjskie Towarzystwo Mikrobiologiczne. Stowarzyszeni w nim naukowcy prowadzą szeroko zakrojone badanie, którego pierwsze wnioski są bardzo obiecujące. Sugerują, iż „sfermentowane produkty na bazie cukru i sfermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeżeli chodzi o zdrowie jelit i mózgu”...
- Strona główna
- Kuchnia
- Kiszonki zbawienne dla mózgu
Powiązane
Czy ziemniaki tuczą? Polacy jedzą ich coraz mniej
58 minut temu
Polecane
Jaki lek zamiast Asamaxu? Pytamy Naczelną Izbę Aptekarską
15 godzin temu
„Łęczycanka” montuje czujniki czadu
15 godzin temu
Rosnąca liczba zachorowań na norowirusa
17 godzin temu
Rzeszowscy lekarze pomagają ukraińskim
17 godzin temu