Spośród 200 objętych badaniem sfermentowanych pokarmów prawie wszystkie wywierają pozytywny wpływ na zdrowie jelit i mózgu – informuje brytyjskie Towarzystwo Mikrobiologiczne. Stowarzyszeni w nim naukowcy prowadzą szeroko zakrojone badanie, którego pierwsze wnioski są bardzo obiecujące. Sugerują, iż „sfermentowane produkty na bazie cukru i sfermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeżeli chodzi o zdrowie jelit i mózgu”...
- Strona główna
- Kuchnia
- Kiszonki zbawienne dla mózgu
Powiązane
Najzdrowsze mięso? Lepsze niż wołowina
52 minut temu
Truskawki pod kruszonką
2 godzin temu
Polecane
9 objawów cukrzycy, które większość ludzi ignoruje
1 godzina temu
Jak powinien wyglądać zdrowy odbyt?
4 godzin temu
Międzynarodowy dzień Celiakii i nie tylko
14 godzin temu