Sołectwo Czarniecka Góra już w grudniu zaprosiło do udziału w konkursie na najlepsze dania z kiszonek i kwaszonek. W minioną środę 4 lutego miało miejsce jego rozstrzygnięcie. Najlepsze specjały przygotowały Koło Gospodyń Wiejskich „Czarna” z Czarnieckiej Góry oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Wąsowskie Jagódki” z miejscowości Wąsosz w gminie Końskie.
Konkurs został zainicjowany przez sołtysa Czarnieckiej Góry Jakuba Dajczera oraz tamtejszą Radę Sołecką. Wielki finał zorganizowano w Ośrodku WAKO w tej miejscowości, a podczas niego prezentowane były pyszności przygotowane przez osoby indywidualne, ale i koła gospodyń wiejskich z całego regionu.
Dania oceniało zaś jury w składzie: Sylwia Stępień – miejscowa radna, Witold Szproch – twórca marki Specyjały Świętokrzyskie z Końskich, Robert Kantor – restaurator z Kielc, Wojciech Kowalczyk – właściciel WAKO oraz Jakub Dajczer – sołtys i radny z Czarnieckiej Góry.
I tak zwycięzcami przeglądu zostali: ex aequo KGW Czarna i KGW Wąsoskie Jagódki, drugie miejsca ex aequo zajęły Rafał Hamera i KGW Kawusie z Kozie Woli. Wyróżnienia przyznano Leszkowi i Monice Komisarczykom, Kamilowi Wojcierowskiemu, KGW Piekielny Kociołek z Niekłania oraz KGW z Błotnicy. Dla nich organizatorzy przygotowali nagrody finansowe (pula to 2000 zł).
Niezalenie od nich jury wytypowało dwie potrawy, które zgłoszone zostaną do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Autorem pierwszej jest Kamil Wojcierowski, a drugiej – KGW Osiemnastki. Tu doceniono wyjątkową dbałość o zgodność z tradycyjną kuchnią naszych okolic.
Zdjęcia (fanpage Czarniecka Góra: aktualności):

















