Kiszone rzodkiewki to hit. Są zdrowe i świetnie smakują do kanapek, dań z grilla i na przekąskę. Przepis na rzodkiewki w solance

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla Ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny dodatek do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki małosolne. Można przygotować je gwałtownie i bez żadnych trudności. Wystarczy tylko słoik, woda, przyprawy i pęczek rzodkiewek. To pyszne i bardzo proste. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki.

Zdrowe kiszonki - sprawdzony przepis

Kiszonki są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Proponuję prosty przepis na kiszone rzodkiewki. Są chrupiące, lekko słone, a dzięki przyprawom bardzo wyraziste w smaku. Warto dodać do nich m.in. koperek, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy i mały kawałek chrzanu. Kiszone rzodkiewki świetnie smakują same, podane do kanapek czy dań z grilla. Można dodać je także do sałatek. Moim zdaniem najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Czym dłużej będziemy je kisić, tym będą bardziej białe i intensywne w smaku.

Zobacz w galerii, jak przygotować zdrowe i pyszne kiszone rzodkiewki.

Przepis na kiszone rzodkiewki

czas przygotowania: 15 minut + czas na kiszenie ok. 3 do 5 dni
porcja na: dwa słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • dwie gałązki koperku,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie mały kawałek chrzanu,

solanka:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Ogórki małosolne - sprawdzony przepis, który musisz wypróbować

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska, którą zdecydowanie warto przygotować samodzielnie. Nie jest to trudne, ale warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Źle dobrane przyprawy, czy…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

  1. Zagotuj wodę z solą. Odstaw.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij listki i przekrój na połówki.
  3. W czystych i wyparzonych słoikach układaj rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek daj 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu.
  4. Wlej lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręć.
  5. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  6. Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach.

Kiszone rzodkiewki to hit. Są zdrowe i świetnie smakują do k...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału