Kiszone ogórki gazują po odkręceniu? Wystarczy prosty trik, by raz na zawsze rozprawić się z tym problemem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki kiszone wyjdą najlepsze dzięki temu trikowi - Pyszności; foto: Canva


Proces kiszenia ogórków jest prosty, przyjemny i niezajmujący zbyt wiele czasu. Pod jego koniec czeka nas pyszny produkt, który Polacy wprost uwielbiają. Niektórzy niepokoją się tym, iż ogórki podczas kiszenia gazują. Co prawda jest to naturalny etap fermentacji, ale warto zadbać o to, żeby nadmiar gazów został odprowadzony. Wystarczy do tego znajomość jednego triku.

Można powiedzieć, iż ogórki kiszone płyną w krwi Polaków nie mniej niż kotlety schabowe, gołąbki czy pomidorówka. Chociaż nie są one naszym wynalazkiem, bo raczyli się nimi już starożytni Rzymianie i Grecy, to mało kto wykazuje do nich tyle sympatii, co Polacy. Pierwotne znaczenie procesu kiszenia, czyli wydłużenie żywotności warzyw, nie ma tu już nic do rzeczy. Chodzi tylko i wyłącznie o smak, który nad Wisłą jest wręcz ubóstwiany.

Ogórki kiszone wyjdą najlepsze dzięki temu trikowi – Pyszności; foto: Canva

Kolejna istotny aspekt tego przetworu to to, iż jest on rzadkim przypadkiem łączenia tego co pyszne, z tym, co totalnie zdrowe. Ogórki kiszone jak niemal nic innego wspierają działanie układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu i są naturalnym źródłem prebiotyków i probiotyków. Warto więc wiedzieć, jak ukisić je samodzielnie. Okazuje się, iż jednym z niezbędnych do tego sprzętów jest rurka fermentacyjna. Chociaż kojarzy się ona głównie z produkcją wina, to w przypadku ogórków kiszonych również zda egzamin. Zaopatrz się w nią (wystarczy kupić specjalny słoik z rurką) a później wciel poniższy przepis w życie. Dzięki temu trikowi ogórki będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek!

Jak zrobić ogórki kiszone?

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 6 l wody
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek soli
  • 2 korzenie chrzanu
  • 2-3 pęczki kopru
  • kilka liści chrzanu, czarnej porzeczki lub wiśni

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyj i włóż je do umytych i wyparzonych słoików — sześć powinno wystarczyć. Korzenie chrzanu, koper i liście również umyj pod bieżącą wodą. Teraz podziel wszystkie te składniki na równe części i poprzekładaj je do słoików z ogórkami.

Rurka fermentacyjna sprawi, iż ogórki będą lepsze – Pyszności; foto: Canva

Wodę z solą zagotuj, a później odstaw do przestudzenia. Tak przygotowany, ciepły płyn przelej do słoików — musi całkowicie pokryć ogórki. Zakręć wieczka, a do dziurek włóż rurki fermentacyjne. Przez dwa dni słoiki powinny przebywać w temperaturze około 20 stopni. Kolejne 2 tygodnie mogą już się kisić w chłodniejszych warunkach. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału