Chryzantemy – adekwatności zdrowotne popularnych kwiatów
Chryzantemy to nie tylko piękne kwiaty, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:
- witaminę A,
- witaminę C,
- witaminy z grupy B,
- cynk,
- magnez,
- potas,
- selen.
Chryzantemy mogą pomóc obniżyć cholesterol, wspomóc leczenie osteoporozy oraz złagodzić stany zapalne i nawracające bóle głowy. Mają działanie uspokajające i relaksujące. Regularne spożywanie chryzantem może wzmocnić odporność, wspomóc wzrok, a także dobrze działać na skórę i włosy. Picie naparu z chryzantem może być pomocne w regulowaniu metabolizmu.
Płatki chryzantem można wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.
Morze błękitu zalało Polskę. Wszędzie kwitną niezapominajki! Jak je wykorzystać?
Niezapominajka polna znana jest w ostatnim czasie głównie jako roślina ozdobna, a szkoda, bo ma – podobnie jak niezapominajka błotna – wiele adekwatności zdrowotnych. Można używać jej zarówno do…
Kiszone chryzantemy – jakie kwiaty można jeść?
Myśląc o chryzantemach, najczęściej pierwszym skojarzeniem są te, które kupujemy na Święto Zmarłych w doniczkach. Ale właśnie tych kwiatów – szczególnie w okresie jesiennym – nie powinniśmy jeść. Są one chemicznie nawożone, przez co nie nadają się do spożycia.
Najlepsze kwiaty to te pochodzące z ogródka lub działki, albo już gotowe suszone płatki chryzantem, które można kupić w sklepach internetowych lub zielarskich.
Genialny sposób na biegunkę. Napar z liści i korzeni tych owoców ma wiele zastosowań
Truskawki to prawdziwy superfood, okazuje się jednak, iż także ich liście powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Wiosną i latem możemy zrywać je prosto z krzaczka i dorzucać do sałatki lub parzyć…
Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek – przepis
Kiszone chryzantemy to niezwykła kiszonka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ośmiu składników: jadalnych chryzantem, marchewkę, płatki jaglane, czosnek, chrzan, gałązkę melisy i sól oraz 900-mililitrowy słoik z nakrętką. Przydadzą się też sitko lub durszlak oraz papierowy ręcznik albo bawełniana kuchenna ściereczka.
Kiszone chryzantemy – składniki:
- garść płatków jadalnych chryzantem
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- garść płatków jaglanych
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek chrzanu
- gałązka melisy
- 1 łyżka soli
- woda do zalania składników (ok. 1 l)