Kiszone chryzantemy Katarzyny Cichopek pomogą obniżyć cholesterol, uspokoją i dobrze wpłyną na skórę oraz włosy. Podajemy przepis

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: _Alicja_/Pixabay/AKPA


Kasia Cichopek zdradziła przepis na zaskakującą przekąskę. Zamiast ogórków czy kapusty ukisimy z nią… chryzantemy! Okazuje się, iż kwiaty, które kojarzą się głównie z listopadem, mogą wspaniale smakować oraz być świetnym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Sprawdź, jakie kwiaty można jeść i jak zrobić kiszone chryzantemy.

Chryzantemy – adekwatności zdrowotne popularnych kwiatów

Chryzantemy to nie tylko piękne kwiaty, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • magnez,
  • potas,
  • selen.

Chryzantemy mogą pomóc obniżyć cholesterol, wspomóc leczenie osteoporozy oraz złagodzić stany zapalne i nawracające bóle głowy. Mają działanie uspokajające i relaksujące. Regularne spożywanie chryzantem może wzmocnić odporność, wspomóc wzrok, a także dobrze działać na skórę i włosy. Picie naparu z chryzantem może być pomocne w regulowaniu metabolizmu.

Płatki chryzantem można wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.

Morze błękitu zalało Polskę. Wszędzie kwitną niezapominajki! Jak je wykorzystać?

Niezapominajka polna znana jest w ostatnim czasie głównie jako roślina ozdobna, a szkoda, bo ma – podobnie jak niezapominajka błotna – wiele adekwatności zdrowotnych. Można używać jej zarówno do…

Marta Siesicka-Osiak

Kiszone chryzantemy – jakie kwiaty można jeść?

Myśląc o chryzantemach, najczęściej pierwszym skojarzeniem są te, które kupujemy na Święto Zmarłych w doniczkach. Ale właśnie tych kwiatów – szczególnie w okresie jesiennym – nie powinniśmy jeść. Są one chemicznie nawożone, przez co nie nadają się do spożycia.

Najlepsze kwiaty to te pochodzące z ogródka lub działki, albo już gotowe suszone płatki chryzantem, które można kupić w sklepach internetowych lub zielarskich.

Genialny sposób na biegunkę. Napar z liści i korzeni tych owoców ma wiele zastosowań

Truskawki to prawdziwy superfood, okazuje się jednak, iż także ich liście powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Wiosną i latem możemy zrywać je prosto z krzaczka i dorzucać do sałatki lub parzyć…

Marta Siesicka-Osiak

Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek – przepis

Kiszone chryzantemy to niezwykła kiszonka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ośmiu składników: jadalnych chryzantem, marchewkę, płatki jaglane, czosnek, chrzan, gałązkę melisy i sól oraz 900-mililitrowy słoik z nakrętką. Przydadzą się też sitko lub durszlak oraz papierowy ręcznik albo bawełniana kuchenna ściereczka.

quiz Czy znasz adekwatności tych popularnych ziół?

Kiszone chryzantemy – składniki:

  • garść płatków jadalnych chryzantem
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • garść płatków jaglanych
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek chrzanu
  • gałązka melisy
  • 1 łyżka soli
  • woda do zalania składników (ok. 1 l)
Idź do oryginalnego materiału