Kisiel z mleka to deser dla wszystkich, bez względu na wiek i dietę. Można go podawać z dżemem, konfiturami lub z dodatkiem słodzonego soku owocowego. Doskonale smakuje również w połączeniu z owocami sezonowymi, a choćby z dynią. Mleko krowie z powodzeniem można zastąpić każdym rodzajem napoju roślinnego. Smacznego!
Kisiel waniliowy
Składniki:
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
½ laska wanilii lub 1 porcja cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Część mleka (2 2/3 szklanki) zagotować z przekrojonym strąkiem wanilii (lub z cukrem wanilinowym), dodać cukier.
Pozostała część zimnego mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gorącego mleka z cukrem i wanilią, dokładnie mieszając zagotować.
Opłukać kompotierki, przelać do nich gorący kisiel, ostudzić. Podawać przybrany ulubionymi dodatkami.
Kisiel mleczno-owocowy
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka soku owocowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnego mleka, pozostałą część mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać mleko z mąką, gwałtownie mieszając ponownie zagotować, lekko ostudzić.
Do ciepłego kisielu dodać sok oraz żółtko, wymieszać. Gorący kisiel wlać do opłukanego naczynia (salaterki lub kompotierek) ostudzić. Podawać z owocami.
Kisiel mleczny z dynią
Składniki:
¼ kg dyni
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
½ porcji cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki soku wiśniowego
Przygotowanie:
Dynię oczyścić, obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Część mleka – 2 i 2/3 szklanki zagotować z cukrem, połączyć ze startą dynią i cukrem wanilinowym.
Pozostałą część zimnego mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do gorącego mleka z dynią, zagotować dokładnie mieszając.
Opłukać kompotierki, przelać do nich gorący kisiel, ostudzić. Podawać polany sokiem owocowym lub z konfiturą.