Kisiel z mleka. Pyszny deser dla wszystkich

lubelski.pl 2 godzin temu

Kisiel z mleka to deser dla wszystkich, bez względu na wiek i dietę. Można go podawać z dżemem, konfiturami lub z dodatkiem słodzonego soku owocowego. Doskonale smakuje również w połączeniu z owocami sezonowymi, a choćby z dynią. Mleko krowie z powodzeniem można zastąpić każdym rodzajem napoju roślinnego. Smacznego!

Kisiel waniliowy

Składniki:

3 szklanki mleka

3 łyżki cukru

½ laska wanilii lub 1 porcja cukru wanilinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Część mleka (2 2/3 szklanki) zagotować z przekrojonym strąkiem wanilii (lub z cukrem wanilinowym), dodać cukier.

Pozostała część zimnego mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do gorącego mleka z cukrem i wanilią, dokładnie mieszając zagotować.

Opłukać kompotierki, przelać do nich gorący kisiel, ostudzić. Podawać przybrany ulubionymi dodatkami.

Kisiel mleczno-owocowy

Składniki:

2 szklanki mleka

1 szklanka soku owocowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 żółtko

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnego mleka, pozostałą część mleka zagotować. Do wrzącego mleka wlać mleko z mąką, gwałtownie mieszając ponownie zagotować, lekko ostudzić.

Do ciepłego kisielu dodać sok oraz żółtko, wymieszać. Gorący kisiel wlać do opłukanego naczynia (salaterki lub kompotierek) ostudzić. Podawać z owocami.

Kisiel mleczny z dynią

Składniki:

¼ kg dyni

3 szklanki mleka

2 łyżki cukru

½ porcji cukru wanilinowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki soku wiśniowego

Przygotowanie:

Dynię oczyścić, obrać ze skórki, pozbawić gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Część mleka – 2 i 2/3 szklanki zagotować z cukrem, połączyć ze startą dynią i cukrem wanilinowym.

Pozostałą część zimnego mleka połączyć z mąką ziemniaczaną, wlać do gorącego mleka z dynią, zagotować dokładnie mieszając.

Opłukać kompotierki, przelać do nich gorący kisiel, ostudzić. Podawać polany sokiem owocowym lub z konfiturą.

Idź do oryginalnego materiału