Kinomani poznali smak regionu

doxa.fm 1 rok temu
fot. Radio Doxa

To była uczta dla podniebienia i oka. O to zadbali szefowie kuchni należących do Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”. W piątkowy wieczór w kinie Helios w centrum handlowym „Solaris” na odwiedzających czekały bezpłatne degustacje dań opartych o produkty tradycyjne i regionalne.

– Osób było bardzo dużo, zaskoczeni byli przede wszystkim wyglądem potrawy, a potem smakiem – mówi Aleksander Wojtala, współwłaściciel Zamkowego Młyna w Krapkowicach. – Czyli najpierw oczy, a później kubki smakowe. Pokazaliśmy fingerfoody, gdzie w skład wchodziły lokalne produkty m.in. ser z Obrowca, twaróg z Olesna, krupniok śląski i inne.

– Bardzo dobre, przepyszne – mówią degustatorzy. – Jadłem cukinię z regionalnym serem kozim z Chudowy, bardzo pyszne.

– Staramy się iść z duchem czasu i wychodzić naprzeciw oczekiwaniom współczesnych klientów – stwierdza Anna Kozioł, koordynator ds. sprzedaży z hotelu DeSilva w Opolu. – Proponujemy po prostu trochę inne odsłony tych tradycyjnych produktów, inaczej podane.

– W ramach promocji Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj” przed każdym seansem filmowym w kinach Helios w województwach: opolskim, śląskim i dolnośląskim, przez miesiąc będzie emitowany spot reklamowy – mówi Piotr Mielec, dyrektor Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej. – Zachęcamy do odwiedzin restauracji zrzeszonych w naszym szlaku.

Spot ma promować Szlak Kulinarny Opolski Bifyj, produkty oraz potrawy wytwarzane z produktów regionalnych z terenu województwa opolskiego.

Autor: Paulina Lechowska

Idź do oryginalnego materiału