Kielecki czy Winiary? Robert Makłowicz stawia na zupełnie inny sos

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowy majonez to najlepszy dodatek do sałatki jarzynowej - Pyszności;


Ulubiony majonez Roberta Makłowicza to Kielecki czy Winiary? Autorytet kulinarny zdradza, z jakim sosem przygotowuje sałatkę jarzynową na święta. Jedno wiemy na pewno – walory tego majonezu są niedoceniane i zdecydowanie za rzadko pojawia się on na stołach. A smak (i cena) mówią same za siebie.

Jeśli jeszcze jesteś przed zakupami i nie wiesz, po jaki majonez sięgnąć, z chęcią pomożemy. O wybór najlepszego sosu poprosiliśmy – zdaje się najmniej stronniczej – sztucznej inteligencji. Ta jednak nie uraczyła nas satysfakcjonującą odpowiedzią. Dobrą radą ratuje kulinarny autorytet – Robert Makłowicz. Zapytany, czy sałatkę jarzynową zrobić z Kieleckim czy Winiary, odpowiada bez cienia wątpliwości – w święta tylko domowy majonez.

To nie tylko tańsze, ale też zdrowsze rozwiązanie. Mimo iż na sklepowych półkach bez problemu znajdziemy dobrej jakości majonezy z krótkim składem, warto poświęcić 10 minut życia na przygotowanie samodzielnego, aromatycznego sosu. Zaglądnij do lodówki, najpewniej wszystkie potrzebne składniki znajdują się właśnie tam. Czas odczarować samodzielnie przyrządzany majonez – to żadna sztuka, wystarczy włączyć blender i chwilę poczekać, a ten „ukręci się” sam.

Kielecki czy Winiary? Majonez Roberta Makłowicza

Jaki majonez wybrać? Wybór jest spory, ale przyznać trzeba, iż szczególnie mocno w polską tradycję kulinarną wżarły się sosy Kielecki i Winiary. Chcieliśmy więc zasięgnąć bezstronnej opinii i zapytaliśmy ChatGPT, który z tych dwóch jest lepszy. Sztuczna inteligencja poleciła nam jednak spróbować obu i zdecydować samodzielnie. Odpowiedź ta nas nie zadowoliła, choć – przyznać trzeba – trudno było spodziewać się innej. Oczywistym jest, iż wybór majonezu zależy od osobistych preferencji smakowych.

Naprzeciw wszelkim wątpliwościom wyszedł Robert Makłowicz. Kulinarny ekspert radzi, by w święta (i nie tylko wtedy) nie sięgać po kupny majonez, a zrobić go samodzielnie w domu. Wbrew przekonaniu, iż jest trudny do przyrządzenia – uspokajamy. W dobie łatwej dostępności takich urządzeń, jak choćby choćby blender, domowy sos „ukręcimy” w dosłownie kilka minut. Majonez Roberta Makłowicza jest wzbogacony aromatycznym dodatkiem – czosnkiem.

W święta domowy. Zrobienie majonezu to tylko 10 min roboty! Potrzeba żółtka, trochę musztardy, odrobinę czosnku, jeżeli ktoś chce i dobrej jakości oleju roślinnego. Należy powoli ucierać i gotowe! – komentuje Makłowicz.

Domowy majonez to najlepszy dodatek do sałatki jarzynowej – Pyszności;

Jak zrobić domowy majonez

Składniki:

  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 2-3 łyżki sok z cytryny
  • 200 ml olej rzepakowy
  • odrobina czosnku przeciśniętego przez praskę (według własnych preferencji)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 szczypta pieprz

Przygotowanie:

  1. W wysokim i wąskim słoiku umieść dwa jajka.
  2. Następnie dodaj musztardę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz.
  3. Blenduj wszystkie składniki, trzymając blender w jednej pozycji.
  4. Stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawaj olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Zobacz także nasz wielki test chrzanów z supermarketów. Który z nich jest najlepszy?

Idź do oryginalnego materiału