Ognisko i kiełbaski kojarzą mi się z urlopem oraz długimi weekendami, takimi jak obecnie. Zobacz, jak w nietypowy sposób naciąć kiełbasę. Dowiedz się jak upiec kiełbasę na ognisku. Podpowiem także ile kupić oraz jaką kiełbasę wybrać na ognisko.
Składniki, czyli ile kupić kiełbasy na ognisko?
Kiełbasa na ognisko powinna być wyjęta z lodówki minimum 45 minut przed pieczeniem na ognisku. W 100g kiełbasy z ogniska jest około 190 kcal.
Ile kupić kiełbasy na ognisko, by wystarczyło? Kup około :
- 150-200g kiełbasy na 1 osobę, jeżeli będą także inne potrawy typu sałatki, kaszanka itp.
- 250g dla wszystkich dziecka i kobiety oraz 500g dla wszystkich mężczyzny, jeżeli na ognisko będzie tylko kiełbaska.
Taka ilość w zupełności wystarczy.
Kiełbasa na ognisko nie może być ani za tłusta, ani za chuda. Omijam najtańsze kiełbasy oraz najdroższe. Tanie kiełbasy to zmielony tłuszcz. Drogie produkty to chude i podwędzane kiełbasy na kanapki, a nie na ognisko. Wybieram średnią półkę cenową oraz zwracał uwagę na to by kiełbasa nie była podwędzana.
Dodatkowo:
Do kiełbaski z ogniska pasuję wszelkiego rodzaju domowe sosy lub gotowe: keczup, musztarda, chrzan.
Dodatkowo przygotuje 1 lub 2 sałatki!
Chłodne piwo jak najbardziej smakuje na ognisku :-). Zobacz także alkohole domowe.
Sposób wykonania, czyli pieczenie kiełbasek nad ogniskiem.
Jak upiec kiełbasę na ognisku? Każdy wie jak piec kiełbaskę z ogniska! Diabeł jednak tkwi w szczegółach. Kiełbaskę możemy nabić wzdłuż lub w poprzek. Obie metody mają swoich zwolenników. Moim zdaniem w plenerze bezpieczniejsze jest nabicie kiełbasy wzdłuż, jeżeli korzystamy z kijka. Dzięki temu, niwelujemy ryzyko spadnięcia kiełbasy do ogniska. Końcówka kija musi być cienko zestrugana. Dzięki czemu łatwo nabijemy kiełbachę. Na co dzień przy domu korzystam z gotowych widełek do pieczenia jak na zdjęciu.
Tu kiełbaska stabilnie trzyma się na obu pręcikach i nabita jest w poprzek.
Nacinać czy nie nacinać kiełbasę przed pieczeniem?
Osobiście lubię nacięte kiełbasę. Używając widełek nie ma ryzyka spadnięcia kiełbasy. jeżeli korzystasz z kijka do pieczenia, zalecam ostrożność przy nacinaniu. Możesz także zamiast nacinania, nakłuć ją nożem. Nakłucie czubkiem noże jest dużo bezpieczniejsze. Mamy pewność, iż kiełbaska nie spadnie z kijka w ognisko.
Moja metoda nacinania kiełbaski jest następująca:
- Obie końcówki kiełbaski przecinam 2-2,5cm wzdłuż oraz 2-2,5cm w poprzek. Powstają po obu stronach krzyżowe nacięcia.
- Dodatkowo ostrzem noża nakłuwam w środku kiełbaskę co kilka cm lub lekko nacinam.
Z tak przygotowanej kiełbaski bardzo ładnie wykapuje tłuszcz. Po upieczeniu kiełbasa ma oryginalny kształt.
Jak wysoko piec kiełbaskę na ognisku?Kiełbaski nie trzymam w ognisku, ale około 5-10cm nad płomieniami ognia. Dzięki czemu kiełbasa nie spala się, tylko ładnie zarumienia.
Pamiętaj by co jakiś czas przekręcać kiełbaskę i piec z drugiej strony 🙂
Chleb nad ogniskiem. Do kiełbaski pasuje także chlebek upieczony na ognisku. Tutaj zasada jest prosta, trzymamy chlebek delikatnie wyżej niż kiełbaskę. Praktycznie bez kontaktu z płomieniami, same gorące powietrze wystarczy, by upiec chlebek nad ogniskiem.
Kiełbasa z ogniska a zdrowie.
Królową wszystkich ognisk jest kiełbaska. Do końca lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku Polacy chętnie palili ogniska i piekli kiełbaski. W ostatnich latach zostały one wyparte grillem. Zdecydowanie kiełbaska z ogniska jest zdrowsza i smaczniejsza niż z grilla. Podczas pieczenia wykapuje tłuszcz, który przy spaleniu w ogniu jest szkodliwy dla zdrowia. W ognisku spalone tłuszcze ulatują naturalnie, podczas gdy w grillu mięso pochłania spalony tłuszcz.
Udanej zabawy przy ognisku i smacznego!