Jajecznicę uwielbiamy jeść i na śniadanie, i na kolację. Dobrze syci, a w jajkach jest wiele cennych składników odżywczych. Najwięcej znajdziemy ich w żółtku (warto jednak pamiętać, iż jest też bardziej kaloryczne). Jak czytamy na zdrowie.gazeta.pl, niemal cała zawartość witaminy A w jajku znajduje się właśnie w żółtku, to samo dotyczy choliny, która poprawia pracę mózgu, a także kwasów omega-3 i wapnia oraz biotyny (witaminy B7). Nie oznacza to, iż białko jest pozbawione składników odżywczych. Zawiera także cenne aminokwasy, witaminy i sole mineralne. Najlepiej więc spożywać jajka w całości. Czy to jednak dobry wybór dla osób, które dbają o linię?
REKLAMA
Czy na diecie można jeść jajecznicę? Problem tkwi w jednej rzeczy
Osoby na diecie obawiają się, iż jajecznica nie jest najlepszym wyborem na śniadanie. Nie są to obawy nieuzasadnione, bo zdarza się, iż może dostarczyć potężną dawkę kalorii. Jedno jajko ma ok. 70-80 kcal. Zależy to przede wszystkim od wielkości. Do jajecznicy zwykle dodajemy 2-3 jajka, to oznacza, iż posiłek bez dodatków i bez chleba dostarczy organizmowi ok. 140-240 kcal. Problem tkwi w innych składnikach. To nie jajka na patelni są największym winowajcą, ale rodzaj dodatków i ilość tłuszczu użytego do ich obróbki.
Smażenie jajecznicy na zwykłym maśle nie jest najlepszym pomysłem. Nie dość, iż jest kaloryczne, to ma też niski punkt dymienia, przez co łatwo się przypala, co ma odzwierciedlenie w smaku. Wyborem bezpieczniejszym jest masło klarowane, które ma wyższą temperaturę dymienia, a ponadto nadaje daniu maślany posmak. Alternatywnie można użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek, ale należy postawić na rafinowaną, która w przeciwieństwie do nierafinowanej jest stabilna w wysokiej temperaturze.
PORADA! WHO zaleca, by tygodniowo spożywać do 10 jajek, w tym tych spożywanych np. w cieście. Jak czytamy na zdrowie.gazeta.pl, osoby o podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi powinny ograniczyć się do 2-3 jaj tygodniowo, zwłaszcza gdy najczęściej sięgają po smażone.
Zobacz wideo Zaskocz domowników. Zrób domową nutellę!
Z czym można podać jajecznicę? Zapomnij o boczku i kiełbasie
Co z dodatkami? Zdecydowanie warto zrezygnować z tłustych przetworzonych produktów mięsnych, takich jak kiełbasa, boczek, bekon i szynka. Lepiej jest wrzucić do jajek porcję warzyw, a chudą wędlinę wrzucić na kanapkę z chlebem razowym. Te dodatki sprawią, iż danie będzie sycić jeszcze dłużej, będziesz mieć mniejszą ochotę na podjadanie, będziesz potrzebować mniej jajek, by się najeść, a do tego dostarczysz więcej witamin. Co można wrzucić do jajecznicy? Np.:
świeże pomidory,
paprykę pokrojoną w kostkę,
cebulę,
szpinak,
cukinię,
oliwki,
grzyby, np. pieczarki albo kurki,
szczypiorek.
Paprykę warto wrzucać na sam koniec, by była chrupiąca. Do już usmażonych jajek możesz wrzucić także awokado, rukolę, świeże kiełki, a choćby odrobinę prażonych nasion dyni i słonecznika.











