Mazurek wielkanocny na słono? Dlaczego nie! To idealny przepis dla fascynatów kulinarnych eksperymentów, ale nie tylko. choćby ci, nieposiadający większych kulinarnych umiejętności, poradzą sobie z taką wersją mazurka. To połączenie kruchego ciasta z tradycyjnymi wielkanocnym dodatkami. Całość jest dopieszczona mieszanką aromatycznych ziół.
Mazurek wielkanocny jest jednym z najczęściej spotykanych wypieków, lądujących na wielkanocnych stołach Polaków. Ciasto zwykle jest ozdabiane kolorowymi jajkami, lukrem, polewą czekoladową lub bakaliami. Co region, to inny przepis na mazurek, ale zwykle przygotowujemy go na słodko. Zupełnie inne wydanie tradycyjnego ciasta zaserwował Andrzej Polan w jednym z telewizyjnych programów.
Wytrawna wersja wielkanocnego mazurka. Z kiełbasą i cebulą
Andrzej Polan to znany kucharz, autor książek kulinarnych i restaurator – w Warszawie prowadzi słynną „Małą Polanę Smaków”. Jako osobowość telewizyjna często pojawia się w kulinarnych show. Ostatnio w programie śniadaniowym „Dzień Dobry TVN” podzielił się swoimi pomysłami na urozmaicenie wielkanocnego stołu. Zaproponował między innymi wytrwany mazurek wielkanocny z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli. Przepis na taką wersję ciasta znajdziecie poniżej.
Polan zaproponował również dwa inne wypełnienia do mazurka: ziemniaki, suchą krakowską, chrzan i żurawinę oraz boczniaki z kremowym selerem i chrzanem. To drugie połączył z ciastem francuskim, natomiast farsz z popularnej „krakowskiej” wylądował na spodzie z ziemniaków. interesujące i nietuzinkowe przepisy kucharza bazują na znanych w Polsce produktach. To zupełnie inne spojrzenie na przyrządzenie czegoś nietypowego z prostych składników.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem odchodzi do lamusa. Wypróbuj wytrawną wersję ciasta – Pyszności; Fot. Adobe Stock
Przepis na wielkanocny mazurek na słono Andrzeja Polana
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 5 czerwonych cebul
- 300 g białej surowej kiełbasy
- 200 ml śmietanki 30%
- olej
- sól, pieprz, świeży tymianek, mielony kminek
- 50 g rodzynek
- 50 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki miodu
- opakowanie jajek przepiórczych
- cebula dymka
- koperek
- świeży majeranek
Przygotowanie:
- Na początku należy przygotować kruche ciasto. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, pokrojone masło i jaja. Wyrób ciasto i odstaw je na chwilę, by odpoczęło. Po ok. 20 minutach wyłóż nim blaszkę, tworząc wokół mały rant z ciasta.
- Ciasto piecz ok. 15 min. w 180 st. C.
- Pokrój cebulę w kostkę lub piórka i przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj sól, pieprz i świeży tymianek.
- Kiedy cebula zeszkli się, dodaj do niej ocet balsamiczny, rodzynki i miód, a następnie przemieszaj całość i smaż do momentu aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną konfiturę wyłóż na upieczony spód z kruchego ciasta.
- Obierz białą kiełbasę z osłonki i usmaż mięso pamiętając, by odlewać z patelni nadmiar tłuszczu i wody.
- Pod koniec smażenia dodaj śmietanę, majeranek i mielony kminek. Tak przygotowany farsz wyłóż na konfiturę z cebuli.
- Mazurek włóż do piekarnika na 20 minut i piecz w 180 st. C.
- Przed podaniem udekoruj ciasto sadzonymi jajkami przepiórczymi.
Jak zrobić idealne kruche ciasto do mazurka?
Kruche ciasto to podstawa nie tylko mazurka wielkanocnego, ale też wielu innych ciast. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości tak nie jest.
Najlepiej trzymać się proporcji 3:2:1, czyli 3 części mąki, 2 części tłuszczu i masła oraz 1 część cukru. Dzięki tej zasadzie bez większych problemów wyrobisz idealne ciasto. Pamiętaj też, by zbyt długo go nie zagniatać. Przepis na kruche ciasto krok po kroku znajdziesz TUTAJ.
Zobacz także nasz przepis na mazurek na słodko, bez pieczenia. Więcej inspiracji na świąteczne dania znajdziesz na naszym kanale YouTube: