Cykoria to jedno z najbardziej niedocenianych warzyw w Polsce. Wygląda trochę jak miniaturowa wersja kapusty pekińskiej, a niektórzy choćby nie wiedzą o jej istnieniu, choć nasi dziadkowie dobrze ją znali i chętnie wykorzystywali w kuchni.
Cykoria jest smaczna i bardzo zdrowa (zwłaszcza jej bladożółta odmiana), dlatego warto się przełamać i włączyć ją do swojej diety. Wspomaga pracę jelit, wspiera odchudzanie i obniża poziom cukru, a to tylko początek jej zalet.
Może cię zainteresować: Większość osób wyrzuca do kosza, ja robię z nich dżem. Nie ma sobie równych
Jakie są adekwatności cykorii? Wspomaga jelita i pomaga schudnąć, a to dopiero początek
Cykoria jest niskokaloryczna (17 kcal w 100 gramach) i wspomaga odchudzanie, ponieważ jest bogata w błonnik, który daje uczucie sytości, reguluje pracę jelit i poprawia trawienie, dzięki czemu może okazać się ogromnym wsparciem podczas diety redukcyjnej.
Zawiera inulinę, która reguluje poziom cukru we krwi i wspiera metabolizm tłuszczów. Ponadto cykoria jest silnym antyoksydantem, zawiera kwasy fenolowe i flawonoidy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i stresem antyoksydacyjnym. Pozytywnie wpływa również na pracę wątroby oraz nerek.
Jak wykorzystać cykorię w kuchni? Opcji jest wiele
Cykorię w kuchni możesz wykorzystać jako zamiennik tradycyjnej kawy, np. jeżeli unikasz kofeiny i szukasz dla niej alternatywy. Jest dość gorzka, ale niektórym wcale to nie przeszkadza. Ponadto możesz ją jeść na surowo, dodawać do sałatek, dusić albo zapiekać.
Unikaj jej jednak, o ile masz problemy z kamieniami żółciowymi, jesteś w ciąży albo masz uczulenie na rośliny z rodziny astrowatych (nagietka, ambrozję), bo istnieje szansa, iż wówczas cykoria również może wywołać u ciebie niepożądane reakcje.
Czytaj również: Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, iż lepszego ogórka nie jadłeś
Przepis na cykorię zapiekaną z parmezanem. Jest tak dobra, iż na stałe wejdzie do twojego menu
Jeśli masz ochotę na warzywo w formie obiadu lub ciepłej kolacji, spróbuj przygotować cykorię zapiekaną z parmezanem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo będziesz zachwycony efektami, a rodzina będzie prosić o dokładkę.
Przepis na cykorię zapiekaną z parmezanem - składniki:
- cykoria - 4 średnie główki
- parmezan - 40 g startego sera
- bułka tarta - 2 łyżeczki
- masło - 0,5 łyżeczki
- cytryna - sok z 0,5 owocu
- pieprz i sól - wedle uznania
Pozbądź się liści, a główki cykorii przekrój wzdłuż na połowy. Pozbądź się najgłębszej części, ponieważ z reguły jest bardzo gorzka, no chyba iż lubisz ekstremalną goryczkę.
Skrop warzywa cytryną, dzięki temu cykoria nie ściemnieje i zachowa świeżość. Gotuj cykorię przez 3 minuty na średnim ogniu aż zmięknieje, odsącz ją z wody i ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, dopraw, połóż na górę masło, bułkę tartą i parmezan (oraz inne dodatki, jeżeli masz ochotę).
Piecz cykorię w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w piekarniku wcześniej w trybie góra-dół w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje z innymi warzywami, drobiem i ziemniakami.
Zobacz też:
Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Dolej 1 łyżkę do rosołu. Zapomnisz o niezdrowym maggi czy sklepowych kostkach
Zapomnij o serniku. Tym ciastem z mascarpone i wiśniami zachwycam wszystkich gości