Jeśli nie lubisz ryby, ale zaintrygowała cię nazwa ślepe ryby – trafiłeś świetnie. Jest to bowiem propozycja obiadowa, która z rybami ma kilka wspólnego. To warzywna, obłędnie pyszna zupa, która jest nieco zapomniana. Zdecydowanie jednak jej smak nie trąci myszką i warto przygotować ją w domu.
Prosta w przygotowaniu zupa to idealna propozycja na lato. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, ale też dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś innego. Jak zrobić ślepe ryby w domu? Podpowiadamy.
Ślepe ryby – zupa. Co to takiego?
Ślepe ryby to wyjątkowa zupa z Wielkopolski, o której mało kto słyszał. prawdopodobnie jednak większość z nas jej próbowała, a może choćby robiła w domu, nie mając o tym zielonego pojęcia. To bardzo chuda zupa, która jest pozbawiona mięsa i przygotowana jest na bazie samych warzyw. Jest więc to pyszne i proste danie w przygotowaniu danie, które nie wymaga żadnych umiejętności.
Składniki:
- 3-4 marchewki,
- por,
- 150 g selera,
- natka pietruszki,
- 2 cebule,
- 50 g masła (opcjonalnie),
- 30 g oleju,
- 1 kg ziemniaków,
- 3-4 liście laurowe,
- 3-4 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- kawałek bagietki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek lubczyku.
Sprawdź również: Latem muszki owocówki są zmorą w każdej kuchni. Łatwo się ich pozbędziesz
Ślepe ryby – przepis na zupę ziemniaczaną. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. Marchewkę, pora i selera ścieramy na tarce. Podsmażamy na maśle, aż staną się miękkie.
- Dodajemy ziemniaki i przyprawy, a następnie zalewamy wodą, by się podgotowały.
- Zabieramy się za przygotowanie oleju i grzanek. Podgrzewamy olej, dodajemy lubczyk i dodajemy do zupy, a następnie blendujemy całość.
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, a następnie podsmażamy na maśle bądź odrobinie oleju. Bagietkę kroimy i podsmażamy na niewielkim ogniu, by się zarumieniła.
- Posypujemy nimi gorącą zupę. Możemy podać na przykład z plastrem chrupkiego boczku. Smacznego!
Ślepe ryby – przepis. Fot. Pixabay