Kiedyś babcie z Wielkopolski robiły ją co tydzień. Dziś mało kto zna przepis na ślepe ryby

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ślepe ryby - przepis. Fot. Pixabay


Jeśli nie lubisz ryby, ale zaintrygowała cię nazwa ślepe ryby – trafiłeś świetnie. Jest to bowiem propozycja obiadowa, która z rybami ma kilka wspólnego. To warzywna, obłędnie pyszna zupa, która jest nieco zapomniana. Zdecydowanie jednak jej smak nie trąci myszką i warto przygotować ją w domu.

Prosta w przygotowaniu zupa to idealna propozycja na lato. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, ale też dla mięsożerców, którzy chcą spróbować czegoś innego. Jak zrobić ślepe ryby w domu? Podpowiadamy.

Ślepe ryby – zupa. Co to takiego?

Ślepe ryby to wyjątkowa zupa z Wielkopolski, o której mało kto słyszał. prawdopodobnie jednak większość z nas jej próbowała, a może choćby robiła w domu, nie mając o tym zielonego pojęcia. To bardzo chuda zupa, która jest pozbawiona mięsa i przygotowana jest na bazie samych warzyw. Jest więc to pyszne i proste danie w przygotowaniu danie, które nie wymaga żadnych umiejętności.

Składniki:

  • 3-4 marchewki,
  • por,
  • 150 g selera,
  • natka pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 50 g masła (opcjonalnie),
  • 30 g oleju,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 3-4 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kawałek bagietki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek lubczyku.

Sprawdź również: Latem muszki owocówki są zmorą w każdej kuchni. Łatwo się ich pozbędziesz

Ślepe ryby – przepis na zupę ziemniaczaną. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie obieramy i myjemy. Marchewkę, pora i selera ścieramy na tarce. Podsmażamy na maśle, aż staną się miękkie.
  2. Dodajemy ziemniaki i przyprawy, a następnie zalewamy wodą, by się podgotowały.
  3. Zabieramy się za przygotowanie oleju i grzanek. Podgrzewamy olej, dodajemy lubczyk i dodajemy do zupy, a następnie blendujemy całość.
  4. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, a następnie podsmażamy na maśle bądź odrobinie oleju. Bagietkę kroimy i podsmażamy na niewielkim ogniu, by się zarumieniła.
  5. Posypujemy nimi gorącą zupę. Możemy podać na przykład z plastrem chrupkiego boczku. Smacznego!

Ślepe ryby – przepis. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału