Kiedy znajduję mole w kuchni, gwałtownie biegnę do łazienki po jedną rzecz. Rozprawia się z nimi od razu

genialne.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sposób na mole spożywcze, fot. Freepik


Otwierasz torbę mąki pszennej, pudełko płatków śniadaniowych lub opakowanie karmy dla psów tylko po to, by znaleźć małe biało-szarawe robaczki. Fuj! Trzeba się gwałtownie tego pozbyć! Przedstawiamy najlepszy sposób na mole spożywcze.

Czym są mole spożywcze?

Te mole mogą zaatakować torby lub pudełka z mąką, ziarnami, suszoną fasolą, nasionami, orzechami, zbożami, czekoladą do pieczenia, mieszankami ciast, ryżem, orzechami, suszonymi owocami, karmą dla psów, karmą dla ptaków, herbatami, ziołami czy przyprawami. Czasem choćby dekoracyjne wieńce, które zawierają orzechy, owoce lub główki nasion. Większość szkód w przechowywanych produktach powstaje, gdy larwy wydzielają ogromne ilości śluzu – głównie granulki kału i inne dodatki, których lepiej nie uszczegóławiać. Mole mączne mogą być trudne do wyeliminowania, zwłaszcza jeżeli już przeszły cały cykl życiowy i rozproszyły się po całej spiżarni.

Co ważne, mole spożywcze nie powodują chorób. choćby jeżeli przypadkowo ugotujesz i zjesz kilka larw, nic Ci się nie stanie. Choć to oczywiście obrzydliwe doświadczenie. Ten szkodnik lubi te same pokarmy, które lubisz Ty i Twoje zwierzęta domowe. Oprócz tego iż jest wstrętny, istotnej krzywdy Ci nie zrobi.

Sposób na mole spożywcze, fot. Freepik

Skąd się biorą mole spożywcze w jedzeniu?

Jeśli odnajdzie w jakimś opakowaniu mole podczas porządków w szafie, nie zwalaj winy za tę plagę na swoje złe gospodarowanie. Motyle prawdopodobnie złożyły jaja już w zakładzie pakującym żywność lub w pojemnikach na żywność w sklepach z naturalną żywnością. W takich warunkach bardzo łatwo się rozmnażają.

Po zapłodnieniu, długa szara/brązowa samica mola znajduje odpowiednie środowisko do złożenia swoich jaj – może ich złożyć aż 400 w jednym czasie. Gdy jaja wylęgają się, larwy są karmione i rosną przez kilka tygodni przed powstaniem kokonu (tam dojrzewa poczwarka). Następnie wyłania się już dorosły mol. W zależności od temperatury, źródła pożywienia i innych czynników, cykl życia mola spożywczego trwa od miesiąca do 10 miesięcy lub choćby dłużej.

Najlepszy sposób na mole spożywcze – bierz suszarkę do włosów i do boju!

Zawsze na początku warto jest oddzielić opakowania z jedzeniem, które zaatakowały mole od tych, które pozostały nienaruszone. Te pierwsze oczywiście utylizujesz. To jednak nie wszystko, bo mole mogły przeniknąć w bardziej nieoczywiste miejsca w obrębie szafki.

Aby się z nimi skutecznie rozprawić możesz wykorzystać suszarkę do włosów. Temperatura jaką przeciętna suszarka produkuje jest zabójcza dla moli. Co więcej ciepło jest także zabójcze dla ich jaj i larw, których możesz wcześniej nie dojrzeć.

Jak zobaczysz więc mola w szafce, nie próbuj go łapać, tylko skieruj na niego strumień gorącego powietrza z suszarki. Mole nie mają z nim szans.

Użyłeś gorącego powietrza – teraz czas je zmrozić!

Jeśli podejrzewasz, iż do jakiegoś opakowania z jedzeniem jednak mogły przeniknąć mole, a nie chcesz go mimo wszystko utylizować, to możesz posłużyć się zamrażalnikiem. Wystarczy opakowania kaszy lub mąki do niego włożyć na kilka godzin. Mole nie radzą też sobie z bardzo niskimi temperaturami i zarówno dorosłe osobniki, jak i larwy i jaja w nich długo nie przeżyją.

Niech sobie poleżą!

Na koniec mamy dla Ciebie dodatkową radę, która się świetnie sprawdza latem. Zamiast wnosić od razu świeże zakupy do domu, zostaw kupione suche produkty w aucie na cały dzień. Oczywiście o ile jest akurat typowy, słoneczny i upalny dzień. Wysoka temperatura w samochodzie zabije mole i ich jaja, o ile są w tych produktach i tym samym nie wniesiesz ich do domu. Twoje zakupy po takiej potraktowaniu tak wysoką temperaturą, będą na 100% wolne od moli!

A tutaj przeczytasz o sprytnej pułapce na mole spożywcze.

Idź do oryginalnego materiału