Jabłka królują teraz w sadach, na straganach i w sklepach. To jedne z najcenniejszych dla zdrowia owoców. Statystyczny Polak zjada ich około 12 kilogramów rocznie. Wciąż jest to za mało, bo jednak warto docenić owoc, który swoim smakiem bije na głowę wszystkie jabłka w Europie i na świecie.
Chociaż Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej i czwartym na świecie, statystyczny Polak zjada ich zaledwie 11-12 kilogramów rocznie. Spożycie jabłek spada, a szkoda, ponieważ jabłko to jeden z najcenniejszych dla zdrowia owoców.
Największym producentem jabłek w kraju jest województwo mazowieckie – odpowiada za 41,5 procent wyprodukowanych jabłek. Na drugim miejscu jest województwo świętokrzyskie – 14,5 procent, łódzkie – 13,5 procent, a lubelskie – 13,3 procent podaje GUS.
– Jabłko powinno być podstawowym owocem w naszej diecie. Jednak, pomimo iż województwo jest dużym producentem jabłek i teoretycznie wszyscy powinniśmy je jeść, niestety w Polsce, w tym także w naszym regionie, spożycie jabłek spada. Jest to dla mnie zaskakujące, bo nasze jabłka wysyłamy na cały świat i konsumentom w różnych krajach bardzo one smakują. Są dobrze wybarwione i mają specyficzny smak. Tak dobry, jak nigdzie indziej. I chociaż jabłko wszędzie wygląda w zasadzie tak samo, Polska na głowę bije Europę i świat swoim produktem. Sądzę, iż za brak sukcesu jabłek w codziennej diecie odpowiada słaby marketing tego owocu – mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i zachęca wszystkich do codziennego jedzenia przynajmniej jednego jabłka dziennie.
Przypomnijmy, jabłko zawiera witaminy: C, A, E, K, B6. Ma adekwatności przeciwnowotworowe. Reguluje pracę jelit.