Kiedy w domu jest maluch – jak poukładać temat jedzenia

moje-gniezno.pl 2 tygodni temu

To, co znajduje się na talerzu dzieci ma ogromny wpływ na ich prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Ważne jest w tym komponowanie jadłospisu, ale również odpowiednie podejście do tematu karmienia. Jak więc poukładać temat jedzenia, aby wesprzeć malucha w zdrowym rozwoju i nauce spożywania pokarmów? Sprawdź!

Jaki wpływ na organizm dziecka ma odżywianie?

Odżywianie ma bardzo istotny wpływ na rozwój Twojego malucha, zarówno na fizyczny, umysłowy, jak i emocjonalny. Bardzo ważne jest więc to, abyś zadbał o zdrowe i odpowiednio zbilansowane składniki dostosowane do wieku, które znajdą się w codziennym menu. Wśród nich dostarczające niezbędnych dla prawidłowego rozwoju witaminy i minerały, które znajdują się m.in. w produktach nabiałowych, warzywach, owocach, czy też zdrowych tłuszczach (zwłaszcza kwasy omega-3). Istotna jest także regularność posiłków, jakość produktów z których są przygotowywane i kaloryczność potraw.

Rozszerzanie diety u dziecka – co trzeba o nim wiedzieć?

Z rozszerzaniem diety u dziecka masz do czynienia wówczas, kiedy zaczynasz wprowadzać do jego codziennego menu produkty inne niż mleko. Wszystko po to, aby na bieżąco reagować na zapotrzebowanie na kaloryczność posiłków, która zwiększa się wraz z rozwojem malucha. Odpowiednio skomponowana dieta ma ogromny wpływ na jego zdrowie, a ponadto nawyki żywieniowe w przyszłości.

Kiedy rozszerzać dietę dziecka?

Najbardziej aktualne dane na temat rozszerzania diety u dzieci publikuje WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia. Wiarygodne. Rzetelne i na bieżąco aktualizowane informacje znajdziesz także w publikacjach Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci PTGHiŻD.

I tak WHO zaleca, aby do końca 6. miesiąca życia, dziecko spożywało wyłącznie mleko mamy lub zastępcze. W kolejnym półroczu, do zdmuchnięcia pierwszej świeczki na torcie, powinno być ono podstawą jego diety. PTGHiŻD rekomenduje wprowadzenie nowych pokarmów do menu malucha nie wcześniej niż od 17. ty­go­dnia ży­cia (4 miesiąc życia) i nie póź­niej niż do koń­ca 26. tygodnia (6,5 miesiąca).

[obraz_1]

Jakość produktów w żywieniu dzieci ma znaczenie

W żywieniu dzieci niebagatelną rolę odgrywa jakość serwowanych produktów. Obok ich składników odżywczych jako rodzic musisz zwracać szczególną uwagę na między innymi obecność szkodliwych substancji, w tym metali, środków ochrony roślin (pestycydy), sztucznych nawozów, czy też konserwantów i wzmacniaczy smaku. Istotna jest więc kwestia pochodzenia kupowanych owoców, warzyw, zbóż etc. W miarę możliwości, warto jest sięgać po produkty z upraw i hodowli ekologicznych.

Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia dostarczania dzieciom kwasów omega-3 (DHA i EPA) wraz z pożywieniem. We wczesnym dzieciństwie układ nerwowy bardzo dynamicznie się rozwija. Kształtują się umiejętności poznawcze, a w tym mowa, pamięć i uwaga. Tutaj rola wspomnianych kwasów jest niezwykle istotna. Nie bez znaczenia pozostaje także wsparcie układu odpornościowego. Po konsultacji z pediatrą można rozważyć wprowadzenie do jadłospisu malucha (od 4. tygodnia życia) przy rozszerzaniu diety tran dla niemowląt, czyli olej ze świeżych wątróbek dorsza. Ważne jest jednak to, aby stawiać na wysokiej jakości produkt, produkowany z ryb ze zrównoważonych połowów. Musi mieć niski wskaźnik TOTOX (im niższy, tym lepszy). Konieczne jest także potwierdzenie przeprowadzonych badań przez niezależne, akredytowane laboratorium. W składzie nie powinno być miejsca na GMO ani sztuczne dodatki. Tran musi być wolny od pestycydów, metali ciężkich i zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Podobnie jak omega-3 dla dzieci, które można wprowadzić do diety dziecka po 12 miesiącu życia.

Wśród produktów dedykowanym najmłodszym, które znajdą się w dziecięcym menu nie powinno mieć miejsca na żywność wysoko przetworzoną. Niewskazane sę także produkty z substancjami dodatkowymi (np. pieczywo z konserwantami), czy też zawierające duże ilości soli, cukru czy też tłuszczu.

Jak karmić prawidłowo małe dziecko?

Prawidłowe karmienie dziecka opiera się przede wszystkim na komponowaniu posiłków dostosowanych do jego wieku. Ważne jest, aby zachować ich regularność i utrzymywać 3-4 godzinne przerwy pomiędzy nimi. W międzyczasie dziecko nie powinno podjadać. Niewskazane są żadne przekąski, czy też słodkie napoje.

Czas karmienia powinien być stopniowo ograniczany do 30-35 minut. W miarę rozwoju dziecko powinno być zachęcane do samodzielnego jedzenia. Ważne, aby akceptować adekwatne do wieku zachowania żywieniowe, w tym np. jedzenie rączkami. Nie rozpraszaj dziecka, powinno być skupione na jedzeniu.

Jak przyrządzać posiłki dla dzieci?

Przyrządzenie posiłków dla dzieci nie powinno być kwestią przypadku. Trzymaj się zasad, aby móc serwować maluchowi wszystko to, co najlepsze w jak najbardziej bezpieczny sposób. Przede wszystkim ważne jest przestrzeganie higieny związanej z gotowaniem. Zawsze myj ręce przed przystąpieniem do pracy, zwracaj uwagę na czystość naczyń i sprzętu.

Krok numer dwa, zawsze stawiaj na jakościowe produkty – zdrowe, świeże, nieprzetworzone. Dokładnie myj owoce i warzywa. Usuwaj nadmiar tłuszczu z potraw, ości z ryb i powięź z mięsa. Gotuj, duś, piecz potrawy tylko do miękkości.

Nie przechowuj dań ze świeżych warzyw i owoców w lodówce dłużej niż kilka godzin. Unikaj solenia posiłków/potraw. Ogranicz również dodawanie cukru do minimum. Koniec końców, dostosuj porcje posiłków do wieku dziecka. Twoim zadaniem jest zaspokojenie jego apetytu z ostrożnością. Nie należy przekarmiać maluchów.

Idź do oryginalnego materiału