Kiedy usuwać szypułki z truskawek? Większość z nas popełnia ten błąd

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kiedy usuwać szypułki z truskawek? (pexels.com)


Sezon na uwielbiane przez Polaków truskawki zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy zajadać się tymi soczystymi czerwonymi owocami. Zanim jednak poczujemy ich słodki smak, musimy je dokładnie umyć i zdjąć szypułkę. Czy jednak wiesz, kiedy dokładnie należy to zrobić? Okazuje się, iż usunięcie jej przed myciem to bardzo poważny błąd.

Każdy fan truskawek wie, iż owoce trzeba dokładnie wyczyścić. Dzięki temu piasek nie będzie nam chrupał w zębach i pozbędziemy się różnych robaczków, które się tam „osiedliły”. Nie możemy również zapomnieć o tym, iż truskawki są często nawożone, dlatego też lepiej nie jeść owoców prosto z krzaczka. choćby jeżeli krzaczki były otoczone matą i foliami, to lepiej opłukać je pod bieżącą wodą.

Czytaj także:Nawet nie wiesz, ile robaków i brudu jest na truskawkach. Mocz je 5 minut w tej mieszance

Kiedy usuwać szypułki z truskawek? (pexels.com)

Kiedy usuwać szypułki z truskawek? Nie wolno robić tego przed myciem

Jeśli nie na początku, to kiedy? Okazuje się, iż najlepiej usunąć szypułki w momencie, gdy już umyjemy truskawki. Najbardziej istotne jest to, iż dzięki temu brudna woda nie dostanie się do wnętrza owoców. Nie zepsuje ona smaku i nie zjemy przez nieuwagę insektów. Truskawki nie będą też rozwodnione. Po drugie, zbyt wczesne wyciąganie szypułek wypłukuje sole mineralne i witaminy. Odpowiednie oczyszczanie owoców ma wpływ nie tylko na adekwatności zdrowotne owoców, ale też na ich smak.

Truskawki trzeba traktować delikatnie. Trzeba umyć je bezpośrednio przed spożyciem

Każdy, kto jadł truskawki, wie, iż gwałtownie się psują i pleśnieją. Dlatego też trzeba zjeść je jak najszybciej. jeżeli jednak chcemy je spożyć później, nie myjmy ich od razu. Dzięki temu zachowają świeżość na dłużej i będą cały czas smaczne. Pamiętajcie o tym, iż oczyszczanie owoców powinno być przeprowadzone delikatnie i sprawnie. Truskawki ułóżcie na sitku i przelejcie je zimną wodą. Zróbcie to co najmniej dwa razy. Pod żadnym pozorem nie pozostawiajcie owoców w wodzie. To sprawi, iż rozmiękną i nie będą już takie smaczne. Na końcu je odsączcie i usuńcie szypułki. Teraz już możecie się zajadać słodkim i zdrowym przysmakiem.

Idź do oryginalnego materiału