Pyszna sałatka z ziemniaków, oliwek, kaparów, suszonych pomidorów i fety… Pewnie pomyślicie: „Czego to tam nie ma?!” – no właśnie! Bo jak dla mnie, im więcej tym lepiej. To taka sałatka w stylu „wrzuć wszystko, co dobre”, a potem tylko ciesz się smakiem.
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach – bo, umówmy się, to właśnie wtedy mają prawdziwy charakter. Gotowanie w mundurkach to nie tylko domena klasycznej sałatki jarzynowej! Takie ziemniaki są jak mała czarna – pasują do wszystkiego i zawsze robią wrażenie.
Dziś proponuję więc sałatkę w stylu: dużo wszystkiego, zero nudy. Idealna na imprezę, do lunchboxa albo do wyjadania prosto z miski w kuchni, kiedy nikt nie patrzy.
Przepis na sałatkę, która ma wszystko… i jeszcze trochę!
Przepis na sałatkę? Bułka z masłem… albo raczej ziemniak z koperkiem! W moim świecie przepis na sałatkę to prosta sprawa. Zwłaszcza kiedy mam już ugotowane ziemniaki – najlepiej w mundurkach, bo przecież mają wtedy najwięcej smaku i charakteru. Otwieram lodówkę z nadzieją i myślą: co dziś zaprzyjaźni się z kartoflem?
Pierwsze wpadły w oko kapary i ser feta. Suszone pomidory w zalewie i reszta kaparów (bo zawsze mam ich kilka słoiczków rozrzuconych po kuchni) czekały na mnie w szafce – jakby wiedziały, iż to ich moment.
Na dodatek – dosłownie! – wczoraj kupiłam świeży pęczek koperku, który odgrywa u mnie rolę dekoracyjną, stojąc w wazonie i udając kwiaty. Ale przecież wiadomo, że ziemniaki i koperek to duet idealny.
Całość zamieszałam z porządną porcją bazyliowego pesto, doprawiłam solą morską i świeżo tłuczonym pieprzem. Potem wystarczyło już tylko wymieszać wszystko w artystyczny nieład i… voilà! Sałatka z ziemniaków gotowa. Muszę go tylko zaraz zapisać, zanim znowu zrobię „na oko” i zapomnę, co do niej wrzuciłam.
Ziemniaczany misz-masz, który uzależnia – sałatka z ziemniaków inna niż wszystkie!
Dlaczego ta sałatka z ziemniaków jest inna niż sałatka ziemniaczana? Bo to sałatka śródziemnomorska pełna smaku, aromatu i luzu. Nie trzyma się sztywnych zasad, tylko miesza to, co dobre, aż powstanie coś pysznego. Kapary dodają charakteru, feta smaku, suszone pomidory słonecznej intensywności, a koperek? No cóż, koperek zawsze wie, co robi. To nie jest zwykła sałatka – to wakacje na talerzu!

Sałatka z ziemniaków śródziemnomorska
DrukujSkładniki:
4 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
3 łyżki pesto bazyliowego
1 mała czerwona cebula
1½ łyżki kaparów
8 suszonych pomidorów w zalewie
15 oliwek, przekrojonych na pół
50 g sera feta
20 g kopru
sól morska i czarny pieprz tłuczony wedle smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić. W razie potrzeby – jeżeli były duże – pokroić na mniejsze kawałki. Sałatkę przygotować z ziemniaków ciepłych lub zimnych. W przypadku wersji na ciepło, ziemniaki podsmażyć na patelni.
- Ziemniaki wymieszać z pesto. Cebulę pokroić w piórka, oliwki przekroić na pół. Część koperku grubo posiekać, resztę lekko rozdrobnić, usuwając twarde łodygi.
- Do miski z ziemniakami wymieszanymi z pesto dodać cebulę, oliwki, koperek i pokruszoną fetę. Całość delikatnie przemieszać. Na koniec dodać resztę koperku, ponownie lekko przemieszać, aby nie utracił kształtu.
- Podawać na ciepło lub na zimno – jako dodatek do obiadu z mięsem lub jako przystawkę do dań z grilla. Smacznego!