Ketchup z cukinii smakuje znacznie lepiej niż pomidorowy. Jest od niego oryginalniejszy i nie zawiera niepotrzebnych składników, które upodobali sobie producenci sklepowych produktów (skrobia modyfikowana czy guma guar). W dodatku stanowi wspaniały dodatek do wielu potraw.
Nie wahaj się więc długo. Przygotowanie przetworów z cukinii w takiej formie nie jest skomplikowane. Zrób je, a urozmaicisz smak pieczonej kiełbasy z grilla, wegetariańskich zapiekanek, kanapek, warzywnych sosów czy zup.
Może cię zainteresować: Naleśniki z przepisu Roberta Makłowicza. Dzięki jednemu składnikowi są miękkie i puszyste
Nie tylko cukinia. Te składniki na domowy ketchup będą ci potrzebne
Cukinia do podstawowy składnik, którego potrzebujesz, aby zrobić domowy ketchup. Możesz zerwać ją w ogrodzie albo kupić w warzywniaku. Poza nią potrzebne ci będą jednak również inne produkty. Nie martw się jednak. Na pewno nie wydasz fortuny na zakupy, ponieważ jest ich tylko kilka.
Składniki na ketchup bez pomidorów:
- cukinia - około 5 sztuk
- cebula - 3 sztuki
- passata pomidorowa - 400 g
- koncentrat pomidorowy - 160 g
- papryka słodka - 1 łyżka
- sól - 2 łyżeczki + 1,5 łyżki
- pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 1/3 szklanki
- ocet - 1/3 szklanki
Czytaj również: Krem pistacjowy z tym dodatkiem jest lepszy, niż ze sklepu. Znajomi ciągle proszą o przepis
Jak przygotować ketchup z cukinii? To proste, a smakuje niebiańsko
Samo przygotowanie ketchupu z cukinii jest proste. Warzywa musisz przekroić i wydrążyć miąższ łyżeczką. Twardą część wraz z cebulą zetrzyj i przełóż do miski. Dopraw solą, wymieszaj i odłóż na 20 minut.
Odciśnij na durszlaku, przełóż do większego naczynia (garnka), wlej passatę, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj 20 minut, a później wlej kolejne składniki: ocet, koncentrat pomidorowy.
Kontynuuj gotowanie na średnim ogniu przez 10 minut, dopraw papryką słodką, pieprzem i zblenduj. Gotowy ketchup włóż do słoiczków, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Gdy przetwory ostygną, przenieś je do spiżarni.
Zobacz też:
Jesteś na diecie? Jedz to na kolację, a szybciej schudniesz
Obłędne placki z grzybami z przepisu mojej mamy. Takich jeszcze nie jadłeś
Wszyscy będą błagać o przepis. "Ciasto sąsiadki" tak dobre, iż można je jeść codziennie